Долината Мзаб

15.07.2013
Долината Мзаб

В сърцето на Сахара се намира една невероятна долината Мзаб (M'Zab Valley). Тя е обитавана още от древността, когато народите са почнали да строят своите къщи и да оформят нетипичния й облик. Така се създават пет ксура (укрепени селища), даващи уникален вид на долината Мзаб.

Заради нестандартната архитектура, добре приспособена към условията на района и заради запазилият се почти непокътнат вид на долината в продължение на векове, през 1982 г. на около 4 милиона хектара е даден статута на обект на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Долината Мзаб е разположена в северната част на пустинята, на около 500 км. от столицата на Алжир и административно принадлежи към провинция Гардая, част от територията на Алжир.

Долината е обитавана от повече от десет века и животът тук не се е променил оттогава. През 10 в. тук идват берберските мюсюлмани - ибадити, които изграждат пет укрепени селища. Ибадитите се отличават от останалите народи, изповядващи исляма, със своята толерантност към другите.

Те са искрени и търпеливи, тъй като в продължение на векове те самите са били потискани като общество. Имат силна вяра и спазват древни обичаи. Всичко това може да бъде видяно и днес по улиците на Мзаб, който всяка година е посещаван от все повече туристи.

Простата, функционална и напълно адаптирана към околната среда архитектура в долината Мзаб е предназначена за общностите, които се придържат към традиционните семейни традиции. Застроените в древността площи са източник на вдъхновение за съвременното градско планиране.

Всяко укрепено селище представлява един затворен малък свят. Всяка сграда е забележителност сама по себе си, всяка тясна уличка е индивидуална. Впечатление правят джамиите и невероятните пазари, които са наричани музеи на открито.

Долината Мзаб, Сахара

Всички къщи са свързани една с друга, образувайки дълга верига от постройки. Някои имат общи стени, други само малки мостове, водещи до съседите. Целта на това изграждане е да се гарантира, че жените ще могат да общуват една с друга без да се налага да излизат по улиците на града и да са пред погледите на другите мъже.

Всяка сграда се състои от четири етажа. Има отделни помещения за мъжете и жените, като в първите винаги изпъкват удобствата и по-богатата украса. Самите постройки са на почти хиляда години и все още са толкова надеждни, колкото са били някога.

Такава архитектура, каквато съществува в долината Мзаб няма къде другаде да видите. Постройките в бели и кремави цветове и тесните улички, на които са се разположили са истински уникат. В централната част на всяко селище стои джамия, от която започват останалите сгради.

Често високите минарета играят ролята на противопожарни кули, а самите джамия са предназначени не само за молитви, но играят и ролята на отбранителни бастиони. В тях също така се съхраняват големи количества зърно и оръжия в случай на дълга обсада на долината.

За съжаление са малко хората, които могат да посетят долина Мзаб. Причина за това не е разположението й в пустинята, а факта че тук туристи рядко се допускат. Често хората, успели да разгледат Мзаб и укрепените й селища са архитекти, идващи да черпят опит и познания за своите дейности.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати