Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Дворец Вевелсбург

Дворец Вевелсбург

Дворец Вевелсбург

В малкото селце Вевелсбург (Wewelsburg), което днес е част от град Бюрен, е разположен величествен замък, който също носи името Вевелсбург. Той е построен през периода 1603-1609 в ренесансов стил като допълнителна резиденция на епископите на Падерборн. Разположен е на скала, от която се разкрива великолепна гледка към долината Алме и е най-посещаваната забележителност в района на Бюрен.

На мястото, на което днес е разположен двореца Вевелсбург, някога е имало по-стара крепост, датираща от 9 в. Тя се е казвала Вифилисбург и е служела за отбрана срещу нападенията на унгарците. През 1301 г. графът на Валдек продава целият имот на епископите на Падерборн.

Според исторически документи по това време на хълма са се издигали две сгради, приличащи на крепости. До 1589 г. комплексът е собственост на архиепископите, след което замъкът започва да изпълнява административни функции.

В своята история е разрушаван на няколко пъти. По сериозни щети претърпява по време на Тридесетгодишната война, след което с неговата реставрация се заема принц Теодор Адолф и Фердинанд фон Фюрстенберг. Оттогава са останали трите кули, решени в бароков стил.

През следващите години замъкът изпълнява различни функции. В него дори са се провели два процеса, на които са били осъдени жени, обвинени, че са вещици. Те били подложени на мъчения докато накрая са намерили смъртта си зад стените на двореца.

Днес в двореца Вевелсбург се помещава историческия музей, а в източното му крило се намира един от най-големите младежки хостели в Германия.

В историческия музей на двореца е побрана цялата история на Падерборн. В него ще можете да се докоснете до бронежилетки и рицарски одежди, да надникнете в тъмницата, в която са лежали обявените за вещици жени или да видите с очите си как са изглеждали йезуитските аптекари. Можете да бъдете сигурни, че тук ще бъде интересно не само за Вас, но и за децата Ви, които по естествен начин ще научват как някога са живеели хората в региона.

Замък Вевелсбург

Можете да посетите и постоянната изложба на тема "Идеология и терор", посветена на жертвите от концентрационния лагер в Нидерхаген. По време на Втората световна война в него са загинали 1285 души. А причина в темата да е вмъкната думата "идеология" е факта, че през 1934 г. Хайнрих Химлер иска да превърне замъка Вевелсбург в идеологически център на ГЕСТАПО.

Можете да посетите двореца и неговия музей по всяко време на годината. Най-добре е да си наемете екскурзовод, от който ще научите подробна информация за двореца и неговите обитатели.

Добре е да се информирате предварително за датите и часовете на обществените екскурзии, защото цените за група над 10 човека е общо 35 евро. Ако искате индивидуална разходка из залите на замъка ще трябва да заплатите 4 евро или 6 евро за семеен билет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
54
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати