Атол Алдабра

Костенурки Атол Алдабра

Едва ли има човек в света, който да не е чувал за Сейшелските острови и тяхната неземна красота. Поне веднъж в живота си всеки се е размечтавал да може да посетите това закътано място, защото откъдето и да тръгнете островите са далеч.

Намират се на около 1600 км. от Кения, в Южноиндийския океан. Тук се намира и един от най-големите в света коралови атоли, известен като атол Алдабра (Aldabra). Заради своята красота той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство още през 1982 г.

Атолът Алдабра е съставен от четири издигнати над водата острова, които образуват огромна лагуна от 224 кв. км. Явява се най-големият от Сейшелските острови. Той е дом на над 150 000 гигантски костенурки, милиони птици и риби.

Това чудо на природата е било известно от векове и още през 19 в. световноизвестния естествоизпитател Чарлс Дарвин се е опитал да накара властите да опазят острова, тъй като има изключително важно значение за човечеството и е ценен източник за черпене на информация от учените.

През 1970 г. Алдабра е обявена от биолога сър Джулиан Хъксли за "уникален жив природонаучен музей", който трябва да бъде достъпен за целия свят. Така през 1991 г. това сейшелско богатство става публично достояние. Макар че няма къде да се отседне, тук идват много гмуркачи, които искат да изследват подводния свят.

Жак-Ив Кусто споделя, че това е най-впечатляващото място за гмуркане. Засега няма изгледи природата тук да бъде застрашена и огромните тромави животни си живеят на спокойствие, а птиците необезпокоявано се разхождат на острова. Причина за това е огромното разстояние, на което се намира Алдабра.

Атол Алдабра

Алдабра не е обитаем. Тук се намира само малка изследователска станция и нейния персонал, на който мнозина биха завидели. Най-близкото населено място е град Виктория на остров Мае, но и той се намира на около 1200 км.

Сред зрелищното разнообразие от местни видове се откроява единствената нелетяща птица в Индийския океан, която се казва алдабраски дърводелец.

Интересно е да бъдат наблюдавани приливите и отливите на океана. При изнасянето на водата нивото ѝ в лагуната спада на 2-3 м., а след като тя се върне, започва живописно да си проправя път през трите по-широки канала, през които преди това е излязла.

Алдабра е част от външните Сейшелски острови и не е сред популярните туристически дестинации, защото е прекалено отдалечен и няма възможност за настаняване. Този атол е последното място, което се е превърнало в естествено местообитание на костенурките в Индийския океан. Те имат големи очи и набръчкани шии и понякога теглото им достига 270 кг.

Островът се е образувал преди около 150 хиляди години, но до късно остава неоткрит от хората. Днес можете да го посетите с кораба "Индиан Оушън Експллорът", който е пригоден за круизи сред природата. Той тръгва от остров Мае, откъдето лесно можете да стигнете по вода и до останалите острови. Най-подходящото време за посещение на Алдабра е от октомври до края на май, за да може да се избегне дъждовния сезон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати