Остров Сен Луи

Остров Сен Луи

Сенегал е известна сред туристите като страна, богата на приключение и културни забележителности. През периода 1791 - 1902 г. тя е била френска колония, което личи в голяма част от градовете ѝ. Типичен пример за това е град Сен Луи, разположен на остров в северната част на страната (Island of Saint-Louis). Той се е превърнал в космополитен пункт на хора и култури и е сред най-посещаваните градове в тази африканска държава.

Град и остров Сейнт Луи някога е бил столица не само на Сенегал, но и на цяла Западна Африка и има четиривековна история. Тук през 1659 г. идват шепа френски търговци и създават малко селище, кръстено в чест на крал Луи Четиринайсети.

През 17 и 18 в. градът, разположен на острова, започва усилено да се развива и играе важна роля в културния, икономическия и политическия живот на страната. През 1872 г. градът официално е провъзгласен за френска община и на гражданите на района са дадени избирателни права.

Особен разцвет Сен Луи постига по времето на Луи Леон Федерб, който решава изцяло да промени облика на града и допринася значително за модернизацията му. Прокарва се канализация за питейната вода и се изгражда телефонна линия до Дакра. От този период са и повечето красиви къщи в колониален стил.

В края на 19 в. за няколко години Сен Луи е столица на Френска Западна Африка, но по-късно е наследена от Дакар, след което популярността ѝ намалява. Особено тежък момент в историята на града е след обявяването на независим Сенегал. Тогава почти всички чужденци се изнасят. Магазините и ресторантите започват да пустеят и за известно време градът бива забравен.

Днес колониалната архитектура на Сен Луи впечатлява всеки негов посетител. Тъй като Сенегал не е от богатите държави голяма част от постройките започват да се разрушават, което налага намесата на ЮНЕСКО. Целият остров вече е включен в списъка на световното наследство и се радва на оживен интерес от страна на туристите.

Градът е разделен на три части-континента, острова и берберска част. Континенталната част е свързана с островната чрез мост, проектиран от Густав Айфел и построен през 1887 г. Той е дълъг 507 метра и широк 12.5 метра. Заради вековната му история той е ремонтиран на няколко пъти, като последният път е през 2011 г.

Остров Сен Луи, Сенегал

На острова са концентрирани най-старите френски колониални квартали и двореца на генерал-губернатора Луи Федерб. Районите тук са доста по-скъпи отколкото на континента, а френският колониален дух се усеща отвсякъде.

Тук се намира и първата джамия, която датира от 1892 г. Направена е от французите, които били наясно, че местното население е изповядва исляма.

По времето, когато се е развила търговията с роби, тук е имало пристанище. След отмяната на робството обаче, търговията като цяло запада и пристанището престава да действа. Това не пречи да се разходите до него, за да видите уникалната му преграда, направена от миди от стотиците ръце на робите.

Интерес представлява и една сграда, известна като "на кея на художниците". Тук по време на ежегодния джаз фестивал идват музиканти от цял свят. Това се случва в края на ноември, когато градът става особено оживен и тържествен.

Най-скъпите апартаменти се намират не на острова, а на берберската част, която пак е островна. Тук са се разположили множество пазари, лодки, заведения и хотели.

Можете да посетите остров Сен Луи и да се поддадете на негови неустоим чар по всяко време на годината, но най-подходящи са месеците от декември до май.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати