Сен Гислен

Нина 2Нина 2
Новак
748
Град Сен Гислен

Сен Гислен (Saint-Ghislain) е град в Белгия с население от над 23 000 души. Това е красив град със средновековна атмосфера, която привлича голямо количество туристи от цял свят. В града се намира най-малкото летище в страната.

Градът дължи наименованието си на името на светеца Гислен, който е живял през седми век. Смята се, че светецът е бил от немски произход и е живял в Синт Аманд. Той построил параклис, посветен на свети Петър и Павел на място, което по онова време се наричало Урсидонгус.

След време селището, което възникнало бързо около манастира, било кръстено на името на светеца. Според легендата свети Гислен бил човекът, който вдъхновил свети Удру (St. Waudru) да построи манастир в Кастрилокус (Castrilocus).

След като светецът починал, неговите останки се премествали в различни храмове през вековете, докато през седемнадесети век не са върнати отново в град Сен Гислен. Всяка година жителите на града отбелязват празника на светеца през октомври и според легендата при посещение на гроба на певеца той изцелява болни деца. Мястото, където се намират мощите на светеца, привлича много поклонници от цял свят.

През деветнадесети и двадесети век градът се развива с много бързи темпове и успява да развие икономиката си. Това се отразява благотворно на Сен Гислен и той става известен като един от процъфтяващите градове в страната.

В град Сен Гислен може да се видят няколко музея. Сред тях са историческият музей, в който са събрани много ценни артефакти от различни епохи, които показват в детайли историята на града и начина на живот на неговите жители. В Сен Гислен се намира музеят на панаира, в който може да се видят интересни предмети, свързани с историята на панаирите в района.

В музея на панаира може да се научи много за забавленията на хората от деветнадесети век, когато панаирът в Сен Гислен е бил едно от най-големите събития в околността. Освен многото плакати и предмети, в музея на панаира посетителите научават за арените за бой с бълхи, разнообразните игри и състезания, които са се организирали по време на големите панаири в града.

Една от забележителностите на град Сен Гислен е Леспас Окегем (L’Espace Ockeghem). Така се нарича новата сграда на бившата Сен Гисленска църква. Старата сграда била унищожена от бомбардировка през 1944 година и на нейно място била издигната нова, която се смята за най-големия храм в града.

В Сен Гислен всяка година се организира фолклорен фестивал, на който се събират участници от цял свят. В града се провежда традиционно и фестивалът Парк Рок.

В града любителите на активната почивка могат да се насладят на много интересни удоволствия. Тук посетителите на града могат да се насладят на вълнуващи полети с балон, колоездене, конна езда, голф и водни спортове.

Любителите на вкусната храна и напитки също има какво да опитат. Една от най-забележителните напитки в града е традиционната бира. Най-известният хотел в град Сен Гислен е Вила Ромен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати