Абатство Сен Гален

24.09.2013
Абатство Сен Гален

Едно от най-известните абатства в световната история е Сен Гален, познато на мнозина и като Санкт Гален. То се намира в град Сен Гален на едноименния швейцарски кантон. Интересното е, че не абатството носи името на града, а градът е възникнал около абатството, което придобило известност далеч извън пределите на страната.

Преди около 600 години на това място се заселил швейцарски монах на име Сен Гален, който заедно с група бенедиктински монаси основал свое абатство. То бързо се разраснало, натрупало богатства и се превърнало в едно от най-влиятелните абатства и в главен център на Бенедиктинския орден.

Малко след основаването на абатството през 719 г. монасите решили да построят красив манастир с църква, който да отговаря на голямото им влияние и да привлича християни от цял свят.

През 13 в. град Сен Гален толкова се разрастнал, че бил обявен за независимо княжество. Населението му се занимавало предимно с отглеждане на зеленчуци, а жените станали известни с красивите дантели, които произвеждали. Монасите в абатството създали училище, което бързо придобило популярност и се превърнало в едно от най-значимите по това време в Швейцария.

Днес то е известно като прословутата школа Сен Гален, от която са излезли едни от най-учените младежи. Освен с изучаването на стандартните дисциплини, школата наблягала и на музиката и рисуването. Учениците упражнявали писането си като преписвали книги, което бързо наложило създаването на специална библиотека.

Абатство Сен Гален, Швейцария

Славата на Сен Гален се разпростряла надлъж и на шир и през Средновековието абатството и целият град стават едно от най-важните и значими места в Западна Европа. Тук идвали поети, философи, художници и учени от всички краища на света и Сен Гален се превърнал в истинско културно средище. В началото на 19 в. княжеството се присъединило към шшвейцарската конфедерация.

Днес абатство Сен Гален е сред най-посещаваните туристически дестинации в Швейцария. Заради важната роля, която е изиграло в историята, както и заради архитектурната стойност на манастира и църквата, през 1983 г. е включено в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Надали има човек, посетил Сен Гален, който да не изпадне в захлас под изящно изрисуваните куполи на катедралата, чиито кули прорязват небето. Интериорът й се счита за един от най-ценните образци на бароковия стил в страната.

Освен самите постройки, принадлежащи към абатството, интерес предизвиква и библиотеката. В нея се съхраняват над 2 хиляди ръкописа, 1600 оригинални издания на книги и над 160 000 други томове, което я нарежда сред най-старите и богати библиотеки в света.

Известна е като Аптеката за човешката душа заради надписа на старогръцки, който е поставен над лавиците й. Особено впечатляващи са подът от борово дърво и мазилката, дело на братя Джиджи. Тя се намира в сградата до катедралата и е отворена за посетители.

Абатството Сен Гален престава да функционира като такова през 19 в., но славата му не умира и до наши дни. Ако се намирате в кантон Сен Гален или в околностите му задължително се разходете до великолепната катедрала и разгледайте великолепният й интериор.

4.8
Общо гласували: 4
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати