Кралска изложбена сграда и градините Карлтън

11.10.2013
Кралската изложбена зала и градините Карлтън

Град Мелбърн, Австралия, често е наричан "Париж на южното полукълбо", но заради величествените си сгради и усещането за пространство наподобява доста Виена. Това средище на пъстрите контрасти е съхранило в себе си величието на Стария свят.

Мелбърн е въплъщение на визията на бащите, които са го основали, започвайки от нулата през 1835 г. Те пренесли спомените си от Европа, изграждайки множество обществени сгради в неокласически стил. Щедро осеяли пространствата между тях с паркове, сред които се открояват градините Карлтън и величествената Кралска изложбена сграда (Royal Exhibition Building and Carlton Gardens).

Тя е смесица от Романски, Византийски, Ломбардски и Италиански ренесансов архитектурен стил. Изградена е от дърво, тухли, стомана и плочи от шисти и е свидетел на многобройни изложения, чиято цел е класифицирането на ресурсите и моралния прогрес чрез провеждане на изложения, показващи индустрията на всички нации.

Заради своята значимост, Кралската изложбена зала и градините Карлтън са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и са обект на оживен интерес от страна на гостите на Мелбърн.

Историята на градините Карлтън започва през 1856 г. когато управляващото ръководство на Мелбърн възлага на Едуард Ла Троуб Бейтмън да проектира зеленото пространство, което се оформило като обществен парк.

Кралската изложбена зала и градините Карлтън

Въпреки че имало доста дебати и възражения относно проекта, Бейтмън се залавя за работа. През 70-те години на 18 в. колониалното викторианско правителство става собственик на парка и под вещото ръководство на Клемент Ходжкинсън са направени доста промени във външния вид и оформлението на градините.

През 1880 г. заради международната изложба в Мелбърн паркът отново е драстично реорганизиран от архитекта Йосеф Рид. Тогава е направена и изложбената сграда на Мелбърн, която е окончателно завършена след провеждането на изложбата. По това време шестте колонии, които са се образували на континента, се обединяват и след съгласието на британския парламент през 1901 г. се обявява федералния Австралийски съюз като част от Британската империя.

В изложбената зала заседава първия парламент на страната, а в западната й част се настанява викторианския парламент. През 1919 г. сградата се използва временно за спешна болница поради мощна грипна епидемия.

Съществен момент за сегашния облик на градините Карлтън е отварянето на музея на Мелбърн през 1999 г. Той заема една шеста от тяхната площ. Следва изграждането на уникален детски кът, който да отговаря на историческата стойност на обекта.

Той е дело на Тейлър Летлиън и Мери Джийвънс, които получават престижна награда за проекта си. През 2004 г. паркът и принадлежащите към него сгради са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името "Кралската изложбена сграда и градините Карлтън".

Можете да посетите забележителностите на Мелбърн по всяко време на годината, тъй като и четирите му сезона са добри. Зимата, която е от юни до август, може все пак да е доста хладна, така че си вземете достатъчно топли дрехи. За Австралия често се казва, че може да поднесе "четири сезона в един ден".

Възползвайте се от безплатния туристически транспорт, който свързва почти всички забележителности на града чрез трамваи и автобуси.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати