Каменната гора на Южен Китай

11.10.2013
Китайска Каменна Гора

Китай е сред предпочитаните туристически дестинации в азиатския регион. Страната е известна не само с древната си история, приказните градове, величествената си архитектура и великолепната си кухня, но и с една от най-нестандартните природни гледки, които могат някога да бъдат видени.

Това се отнася особено много за южните части на страната, където отдалеч се виждат причудливите форми на варовиковата каменна гора в Китай.

Китайската каменна гора се простира на площ от около половин милион кв. км., намиращи се предимно в провинциите Юннан, Гуангски и Гуиджоу. В Схилин се намират особен вид варовикови форми, които се отличават от останалите карстови пейзажи със своите нетипични форми. На около360 км. от Гуанджоу се е разположила невероятна каменна гора, която всеки ден привлича тълпи от туристи.

Те преминават около 80 км. по реката, за да се натъкнат на незабравими гледки. Красиви рибарски селца с живописни дворове са се сгушили сред невероятни карстови кули, пещери и необятни бамбукови гори. Причудливият скалист релеф се е образувал още преди около 300 млн. години в резултат на наслагването на огромни слоеве варовик.

Поради тропичния и субтропичния климат, характеризиращ се с обилни валежи, скалните масиви са изложени на химическо разрушаване, довело до оформянето на уникални конуси и кули. Още древният поет Хан Ю (768-824) е видял очарованието на пейзажа в автономната област Гуанси, намираща се южните части на страната. Той го описва по следния начин: "Реката се вие като зелен колан от коприна. Върховете наподобяват фиби от син нефрит."

Каменна Гора в Китай

По-късно на това място стотици художници и писатели са черпели вдъхновение за своите творби. Карстовите хълмове на юг са възпяти от много поети и са присъствали в пейзажите на много майстори на четката.

Това е причина те да се превърнат в една от най-желаните дестинации в китайската държава и да са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Тази част от страната няма аналог по отношение на разнообразието от карстови форми, поради което се налага обявяването на обекта за защитена територия.

Специални местности са признати за резервати и паркове, тъй като имат изключително значение в световен мащаб. По времето на династията Мин (1368-1644 сл. н.е.) неслучайно Каменната гора в Схилин е била известна като "Първото чудо на света".

Има много легенди, свързани с Каменната гора в Китай. Може би най-разпространената е тази, в която се разказва за девойка на име Ашим. Тя била родена тук и била прелестно красива. Когато поотраснала срещнала мъж, в който безумно се влюбила.

Родителите й обаче били против тази връзка и за да бъде прекъсната, превърнали девойката в камък. Днес камъкът, носещ името Ашин, е сред забележителностите на обекта и към него водят различни туристически маршрути.

Никак няма да съжалявате ако предприемете пътуване до Каменната гора. Веднага ще се омаяте от незабравимия терен от безбройни лабиринти, сред които ще срещнете уникални карстови форми и пещери, каквито няма къде другаде по света да видите. Всяко едно образование има своя индивидуална форма и лесно можете да впуснете въображението си в ход.

Някои релефи изглеждат така, сякаш са изваяни от даровит скулптур, докато други имат по-грубовата форма, придавайки им доста мистериозен вид. В Схилин можете да посетите подземната каменна гора, известна като"Zhiyun".

Тя заема площ от около три квадратни километра и съдържа едни от най-причудливите карстови образyвания. Задължително се отбийте и до езерото Long, в което ще видите уникални подводни сталактити и сталагмити.

Можете да посетите Каменната гора на Китай по всяко време на годината, нно най-подходящо е времето през пролетта и есента. Особено тържествен става районът на Схелин на 24-тия ден от шестия месец по лунния календар.

Всяка година тук се събират представителите на рода Йи, за да отпразнуват фестивала на факлите. Ако се озовете по това време на годината тук ще можете да се включите в китайските народни танци и в състезанията по борба.

3.5
Общо гласували: 4
5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати