Гробници на династиите Мин и Цин

15.12.2013
Императорски гробници

Китай е известен със своята древна история, антични храмове, дворци и императорски гробници. Една от най-големите атракции, които той предлага на своите посетители са гробниците на династиите Цин и Мин, които са пръснати из различни краища на страната. Заради своята значимост голяма част от тях са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и от десетилетия привличат туристи от цял свят.

Комплексът от гробници на династия Мин, намиращ се само на около 50 км. от Пекин, заема огромната площ от 120 кв. км. Историята по построяването им започва през 1409 г., когато е построена гробницата Changling Tomb от първия император на династията Мин Джу Ди. През следващите 230 години около него са изградени още 12 гробници, с което общият брой на гробниците на династията Мин става 13. По своята същност те са най-добре запазените гробници в цял Китай и всяка година привличат милиони туристи, дошли да се полюбуват на дългата им история и великолепна дворцова архитектура.

Китайските мавзолеи на династия Мин имат сравнително сходно местопложение, но се различават доста по размер и сложност на архитектурата си. Отстоянието, което всеки храм има един от друг, е около 500 метра до 8 км. В момента само три от гробниците са разкопани и отворени за обществеността и представляват изключителен паметник на древната китайска архитектура. Това са Dinlin, Changling и Zhaolin, които демонстрират богатото разнообразие на традиционната китайска архитектура. Специалната атракция, която е предвидена за туристите, е Свещения път. Той е важна част от китайския императорски некропол.

Династия Минг

За китайците императорът е водещата фигура в обществото. Той се е появил от небето и след смъртта си трябва да поеме обратния път до там, за да отиде в рая. Наричан е Синът на Небето.

Свещеният път, водещ до императорските гробници на династията Мин, започва с огромна възпоменателна арка. След като преминете през Голямата червена порта ще видите огромни скулптури на животни, които тежат по няколко тона. Има лъвове, камили и слонове, както и скулптури на митични животни, които имат тайнствените способности да различават доброто от злото. След тях започват статуите на хора: четирима войници, четирима служители и четирима министри. Тук се намира и историческият павилон, в който ще можете да намерите подробна информация за всяка отделна гробница.

Гробница на династия Минг

Можете да се отправите на Свещения път по всяко време на годината от 8:10 до 17: 50 местно време срещу скромната сума от 25 - 30 юана. Препоръчително е да се възползвате от организирания маршрут, който освен посещение на гробниците включва и посещение на Великата китайска стена. Такъв билет ще Ви излезне около 25-30 долара.

Друга интересна атракция са гробниците на династията Цин. В една от най-големите туристически забележителности се е превърнала гигантската гробница в Лишан, недалеч от днешен Сиан. Позната е като Теракотената армия на император Цин Шихуан. Причината в това се крие в маниакалния страх на императора от смъртта. За да защити своя некропол той наредил построяването на цяла бойна армия, състояща се от 7000 глинени войници, офицери, стрелци и коне, които да бдят над вечния му покой.

Първите сведения за съществуването на тази изумителна постройка датират от далечния 2 в. пр. н. е. Според историческите извори за построяването й са били необходими усилията на над 700 000 работници и занаятчии от всички краища на страната. Гробницата обаче е открита съвсем случайно през 1974 г. Тогава местни жители започват да копаят за кладенец и се натъкват на уникална находка - статуи от глина в естествен ръст.

Днес гробниците на династиите Мин и Цин, наред с Великата китайска стена, са сред предпочитаните туристически маршрути. От тях наистина можете да добиете представа защо Китай е позната като държавата с най-стари традиции в света.

4
Общо гласували: 3
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Петрова
Петрова
07.03.2014 14:51
И там бях!
0
0