Тасманийска пустош

13.10.2013
Тасманийска Пустош

Когато човек мечтае да отиде на някое затънтено място и да се наслади на невероятните чудеса, които е сътворила природата, често остава изненадан, че всъщност такова място надали съществува. В наше време са много малко териториите, които са останали непокътнати от човешката ръка и са съхранили девствената си красота. Тасмания обаче е изключение.

Този австралийски остров наистина е доста отдалечен откъдето и да го погледнете и може би именно затова е успял да се запази непокътнат. Безспорно един от най-интересните маршрути, които са предвидени за малцината решили да прекарат незабравими дни на острова е Оучърлен трек.

Той минава около 80 км. през Тасманийската пустош (The Tasmanian Wilderness), която е една от трите най-големи умерени зони в южното полукълбо, характеризиращи се с дивата си природа.

Тасманийската пустош заема площ от 170 000 хектара и наистина изглежда сякаш е изскочила от праисторията. Тя е най-запазената земя на тасманийския остров и в нея се намира най-дългата пещера на Австралия, която от десетилетия много любители на пещерите мечтаят да посетят. В други пещери пък ще се натъкнете на уникално скално изкуство, датиращо от плейстоцена.

Тасманийска Пустош, Австралия

Ще можете да усетите културата на местните аборигени, които още през древността са оставили своите следи. Най-известен е районът заради разнообразието от флора и фауна, които рядко се срещат другаде по света.

Ако имате късмет да стигнете някога до Тасманийската пустош наистина ще се впечатлите от високите цъфтящи растения и огромните дървета, които са сред най-дълголетните в света. Заради своята уникалност Тасманийската пустош е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Най-известният маршрут, прекосяващ Тасманийската пустош е Оувърленд трек. Той започва от планина Кредъл и преминава през островърхи планини, вековни гори, бистри езера и заблатени мочурища, докато достигне до своя край до езеро св. Клер.

То е най-дълбокото сладководно езеро в Австралия и е изключително богато на всякакъв вид риба. По този маршрут ще имате възможност да видите и най-високата планина на Тасмания, от която се разкриват забележителни гледки.

Ще видите уникални животни, много от които са ендемични или застрашени от изчезване видове. Особено интересен е тасманийският дявол, който е едно от най-застрашените двуотробни месоядни в Тасмания.

Тук той е намерил своето рядко местенце, тъй като това е една от малкото територии, в които все още не се е появила болестта лицев рак, от която този вид страда. В рамките на 15 години тази страшна болест е повалила около 80 % от трасманийския дявол.

Тези симпатични животинки изглеждат като малки кученца с мощна челюст, но рядко доживяват до 6 годишна възраст. Съвсем наскоро в Тасманийската пустош стартира проекта за изучаване поведението на тези животинки с цел да могат да бъдат положени необходимите средства видът да оцелее.

Можете да се впуснете по Оувърленд трек из Тасманийската пустош по всяко време на годината, но препоръчителни са месеците през австралийската пролет или есен. Имайте предвид, че маршрутът не е кратък, така че носете малко, но подходящи дрехи.

4
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати