Руски православен манастир Св. Панталеймон в Атон

31.10.2013
Руски православен манастир Св. Панталеймон в Атон

Гърция, която е най-вече известна със своите приказни слънчеви острови, може да предложи на своите посетители нещо много повече. Тази древна островна държава може да се похвали с едно излючително минало и богата история, както и с великолепни църкви и манастири. Особено впечатление прави Атонската Света гора, която е част от полуострова от Северна Гърция. Тук се намира руският православен манастир Св. Панталеймон (Russian St. Pantaleon Orthodox monastery at Mount Athos), който е истински пример за религиозна архитектура.

Монашеската република Атон е разположена съвсем в източната част на Халкидическия полуостров. Кацнала е върху остри скали и е известна като Атонската Света гора. Тя включва двадесет манастира и дванадесет храма с над 1500 православни монаси. Тук жени не се допускат, дори и монахини.

Безспорно най-големият архитектурен шедьовър е манастир Св. Панталеймон, който е наричан и Русикон. Намира се в югозападната част на полуострова и е сред най-старите сгради тук. Изграждането му започва през 11 в. по времето на император Алексий Първи Комнин, но през вековете е разрушаван на няколко пъти. Възстановителните работи по него са финансирани главно от руснаци и румънци.

Историята по изграждането на манастира започва през 11 в., когато в Атон идват група от няколко монаси, идващи от Русия. Те основават своето монашеско общество и започват да строят първите постройки, които са довели до превръщането на манастира в огромен комплекс. В началото на 13 в. храмът опустява, но е възобновен от император Андроник Втори Палеолог (1282-1328).

В него освен руски монаси се заселват и гърци. По време на разцвета си през 16 и 17 в. монасите в св. Панталеймон наброяват между 2000 и 3000 души. През следващото столетие, като се започне от 1730 г., в него са живеели само двама руски и двама български монаси.

Манастирът се състои от множество главни сгради и второстепенни съседни постройки. Освен великолепната му архитектура, уникално съчетание от традиционен руски и гръцки стил, в него се намира и най-голямата камбана в цяла Гърция. Тя тежи около 13 000 кг. и звукът й се чува в цялата планина Атон.

Към манастира принадлежат две църкви и няколко параклиса, сред които се открояват "Успение на пресвета Богородица" и "Св. Митрофан". Всички постройки са преместени в началото на 19 в. по-близо до морето. Според статистиката през 1895 г. в манастира е имало около 1000 монаси, през 1903 г - около 1500, а през 1913 г. - над 2000.

Високите куполи на манастира се виждат отдалеч, тъй като масивната му конструкция изпъква на фона на по-скромните храмове и църкви на Атон. Манастир Св. Пантелеймон е най големият от манастирите на полуострова и заема деветнадесето място в йерархията от общо двадесетте манастира. Не е нужно да сте вярващ, за да оцените неговата величествена архитектура и да се насладите на скъпоценните религиозни реликви и икони, които се съхраняват в него.

Можете да посетите Атонската Света гора по всяко време на годината, стига да сте от мъжки пол. Препоръчителни са месеците през пролетта и есента, тъй като през лятото времето е прекалено горещо, а през зимата доста студено.

4
Общо гласували: 2
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати