Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Св. Джордж в Блумсбъри

Св. Джордж в Блумсбъри

Св. Джордж в Блумсбъри

Лондон, често наричан Тайната столица на Европа, от десетилетия се е превърнал в рай за туристите. Сред живата мултикултурна среда, пъстрите магазини и оригиналните ресторанти, столицата на Великобритания може да се похвали и с голям брой исторически забележителности. Наред с известни постройки като Биг Бен и Бъкингамския дворец, туристът тук може да се запознае и с изяществото на строителството от 17 в., което се характеризира с огромния брой църкви, датиращи от този период.

След като големият лондонски пожар от 1666 г. унищожава почти две трети от града, сър Кристофър Рен изготвя амбициозен план за реконструкция - изцяло нов град, с нова планировка. Това довежда през 1710 г. до създаването на организация, известна като Комисия за изграждането на 50 нови църкви. От този проект произхожда и църквата Св. Джордж в Блумсбъри (St George's, Bloomsbury). Тя е част от няколкото нови църкви и катедрали, дело на Джеймс Хоксмур, които по-късно стават известни като Църквите на кралица Ана.

Строителството на църкватаСв. Джордж в Блумсбъри започва през 1716 г. и завършва през 1731 г. Това се оказва последната от шестте църкви, построени по план на Джеймс Хоксмур, тъй като малко след това видният английски архитект умира. Неговото произведение, за което мнозина считат, че е най-красивото, е смесица от барок и класицизъм. Пирамидалната кула на катедралата е най-ексцентричната в цял Лондон, увенчана със статуята на крал Джордж Първи.

За съжаление поради неприятните климатични условия през 20 в. катедралата вече е в окаяно състояния. Покривът й протича, което нанася щети на целият интериор. Достатъчно пари за реставрацията й държавата успява да събере едва в началото на 21 в. От октомври 2006 г. тя отново е отворена за посетители и освен като енорийска църква служи и като място, на което се провеждат концерти и е център за обучение и изкуство.

В своята история църквата, посветена на Св. Джордж, е видяла какво ли не. В нея през 1824 г. е кръстен викторианският писател Антъни Тролъп и основателят на първият англикански религиозен орден за мъже, Ричърд Бенсън. Когато суфражетката Емили Дейвисън умира, след като е ритната от коня на краля през 1933, погребението й се провежда в църква св. Джордж. През 1937 г. отново тук се провежда реквиема за мъртвите от Абисинската война, организиран от император Хайле Селасие от Етиопия.

Днес църквата Св. Джордж в Блумсбъри се радва на оживен интерес както от страна на местното население, така и от страна на туристи от цял свят. Няма как да не се забележи приликата й с Мавзолят в Халикарнас, кавато е бил целта и на Джеймс Хоксмур.

Можете да посетите тази уникална църква по всяко време на годината, но предпочитани са месеците от май до септември. Независимо кога пътувате, помнете, че Великобритания е пословична с времето си и не забравяйте да си вземете чадър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати