Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Площад Сан Франциско в град Сан Кристовао

Площад Сан Франциско в град Сан Кристовао

Сан Кристовао

В бразилския град Сан Кристовао се намира един изключително красив площад, познат като Сан Франциско. Заради добре решеното му квадратно пространство и заради заобикалящите го монументални сгради той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името São Francisco Square in the Town of São Cristóvão и е една от най-големите забележителности в района.

Всички сгради, намиращи се около площада, представляват истински шедьовър на архитектурата. Няма как да се определи коя е най-красивата от тях. Погледите на минувачите привличат както храма и манастира, посветени на Св. Франциск, така и църквата Санта Каса да Мисерикордия и двореца в провинциален стил. Целият този монументален ансамбъл, датиращ от 18 -19 в., е отражение на историята на града и е пример за типичната религиозна архитектура, наложила се е североизточната част на Бразилия.

Площад Сан Франциско се характеризира с модерната през този период в Испания и Португалия архитектура. През годините между 15-ти и 17-ти век Португалия се опитва да установи търговия между бразилските колониални градове и крайбрежните райони на Африка и Азия. По този начин изникват множество населени места, като особено красиви са тези, които погледнато в географско отношение гледат към Португалия. По такъв образец възниква и градчето Сан Кристовао, което някога е било столица на Серипе дел Рей. Най-голямото си развитие търпи по време на управлението на крал Филип Втори, когато се превръща в един от най-значимите градове на колонизирана Бразилия.

Със своя излаз към Атлантическия океан Сан Кристовао се развива като идеалният търговски център. Заради силната съпротива на местното население се оказва, че е от жизненоважно значение да бъде създадена постоянна връзка между Салвадор и Олинда, които по това време са два от най-важните центрове. По този начин се осигурява достъпа до големите реки, блокирани от френските контрабандисти.

С течение на времето Сан Кристовао се превръща в столица на Сергипе и служи за административен и търговски център между Салвадор и Ресифе. Започва да действа и като отправна точка за колонизирането на вътрешността на страната до средата на 19 век.

Днес за спомен от тези времена е останал площад Сан Франциско със своите монументални сгради, пред които поглед спират всички минувачи.

Ако сте планирали пътуване до Бразилия, този малък крайморски град наистина ще Ви очарова. Той е целогодишно посещавана туристическа дестинация, но за предпочитане е да избягвате най-топлите месеци, тъй като въпреки морския бриз, може да бъде прекалено горещо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати