Река Искър

Река Искър

Река Искър е десен приток на река Дунав и макар и да няма нейното величие, тя се явява най-дългата изцяло българска река. Има дължина от 340 км. и преминава през Софийска, Врачанска, Ловешка и Плевенска област. Тя е сред най-предпочитаните за риболовов реки, както и за любителите на рафтинг.

Спускането с лодка в Искърското дефиле предлага добри възможности, както за напредналите с областта на рафитнга, така и за начинаещите. На места течението на реката може да предизвика моменти с висок адреналин, но на други е подходяща дори за приятна семейна разходка с лодка. По беговете ѝ на много участъци има плажове, които при хубаво време се превъщат в чудесен вариант за по-мързеливите.

Река Искър извира от Рила планина на мястото, на което Бели Искър и Черни Искър се сливат. Преминава през Самоковската котловина, изтича в язовир Искър, преминава през язовир Панчарево, източните квартвали на София и навлиза в Искърския пролом. След преминаването ѝ през Стара планина тя приема своя най-голям приток река Малки Искър и достига Дунавската равнина, вливайки се в река Дунав.

Река Искър има множество притоци. Само в язовир Искър се вливат реки като Палакрия, Бачов Дол, Шипочница, Смардлюв Дол и Вуйна. По този начин те образуват най-големият язовир в България, който е вододайната зона на София. Изграден е между планините Плана, Лозен и Ихтиманска гора.

Река Искър се зхранва и от снеговете, и от дъждовете. На места се срещат и карстови подземни води, които допълнително се грижат за големината на водосборния ѝ басейн. В района на планина Рила, река Искър е най-пълноводна през периода от май до юли, докато в Дунавската равнина - от март до юни.

Рафтинг

Градовете, през които преминава река Искър, са София, Самоков, Своге, Нови Искър, Мездра, Роман, Червен бряг, Койнаре и Искър. По течението ѝ се срещат горички от тополи, върби, брястове и ясени, а сред животинския ѝ свят се отличават балканската пъстърва и черната мряна.

На територията на общините, през които преминава, има множество туристически фирми, предлагащи плаване по бързеите на реката. Макар и не толкова екстремна като река Струма в района на Кресна, Искърският пролом също предлага запаметяващи се спускания с каяк. Най-посещавания маршрут е започващия от гара Бов до Лакатнишки скали. При по-голям брой желаещи в програмата може да бъде включено посещение на пещера Темната Дупка, намираща се в подземно езеро или финала на пътешествието да завърши с изкачване на Лакатнишките скали.

Възможностите за туризъм на река Искър са многобройни. Освен с алпинизъм, туризъм, отдих и риболов, река Искър е известна и снякои археологически забележителности. Това са крепостта Урвич и римския бряг Улпия Ескус, които редовно са посещавани от български и чуждестранни туристи. Интерес представляват и манастирите Свети Николай Летни, Курилския манастир, Кокалянския, Долнопасарелския, Черепишкия и Струпецкия.

Най-подходящият период за посещаване на някоя от забележителностите по течението на реката или за практикуване на любимия Ви спорт са по-топлите месеци от май до септември.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати