Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Домът и ателието на Луис Бараган

Домът и ателието на Луис Бараган

Домът и ателието на Луис Бараган

Ако сте решили да се насочите към Мексико, няма как да пренебрегнете и нейната столица Мексико Сити. Това е мястото, където бие сърцето на страната, то е неин политически, икономически и културен център. Това е и столица на един от най-бързо разрастващите се мегаполиси по света. Безспорно признат като град на контрастите, Мексико Сити често е сравняван с Хавана, другата столица, в която обаянието и фиаското вървят ръка за ръка с хаоса и корупцията.

Наред с модерни сгради и лъскави небостъргачи, с величествени базилики, с руини, останали от времето на ацтеките и с първокласни квартали, тук можете да се сблъскате и с множество просяци, улични музиканти и артисти, нечовешки трафик и забързани пешеходци по мръсните улици в покрайнините на града. Но най-добре запазената тайна на съвременната архитектура на Мексико Сити е името на Луис Бараган.

Неговия израз "Всяко архитектурно произведение, което не излъчва спокойствие, е сбъркано" се е превърнало в крилата фраза, а стилът му е модел за подражание на архитектите по цял свят. Той твори предимно в Мексико Сити и става особено известен, след като е награден с престижната награда Притцкер - награда, за която всеки архитект мечтае.

Именно по това време светът обръща поглед към Мексико Сити и към едно от най-добрите постижения на този велик архитект - неговата собствена къща и ателие, намиращи се в предградията на мексиканската столица. Всеки, който е имал честта да ги посети, веднага ще разбере защо ЮНЕСКО е включила този обект в списъка си за световно културно наследство под името Luis Barragán House and Studio.

Домът на Луис Браган се намира в западните части на Мексико Сити, в красивия квартал Такубая, малко преди започването на горите на Чапултепек. Ако вперите поглед към цялата улица, трудно ще можете да определите коя точно е сградата, дело на Бараган. В съответствие със собствените му възгледи всяка конструкция трябва да се вписва в заобикалящата я среда. Интериорът обаче няма нищо общо с този на останалите жилищни постройки.

Не са много местата, на които ще видите стълби, водещи до никъде и прозорци, създаващи усещането, че се намирате в някой свръхмодерен храм. Безспорно най-оценявани от архитектите и любителите на изкуството са покривите. Те представляват истински жилищни пространства, ярко оцветени, за да компенсират чисто синьото небе над тях.

Домът на Бараган е построен през 1948 г., малко след приключването на Втората световна война. Бетонната сграда заема площ от 1.161 кв. м. и разполага с приземен етаж, два горни етажа и двор. Цялата конструкция е уникален пример за съчетаването на мексиканските влияния в местната архитектура в комбинация с по-нови, модерни решения, характерни единствено за Бараган.

След като сте посетили дома и ателието на Луис Бараган, можете да се отбиете и до някои от другите му шедьоври, намиращи се недалеч от тук. Посетете частната резиденция Gilardi, която е отворена за обществеността, ако собствениците ѝ не са в нея.

След като преминете през масивната дървена врата, ще попаднете в един наистина нетипичен интериор. Характерните стени, боядисани в ярки цветове, както и отразяващият басейн, истинско произведение на 3-D изкуството са отличителните белези, по които можете да откриете, че сградата е дело на Бараган.

Друг негов шедьовър, намиращ се в южния квартал Тлалпан на Мексико Сити е El Convento de las Madres Capuchinas. Тук архитектът е оставил подписа си сред геометричните форми, целящи придаване на зашеметяваща сила на религията, като в същото време се усеща съчетанието ѝ с вътрешното спокойствие и облекчение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати