Нос Емине

06.12.2013
Нос Емине

На около 55 км. северно от Бургас се намира красивият нос Емине, който се явява най-източната точка на Стара планина. Точно тук планината среща Черно море и разкрива прелестни пейзажи, превърнали се в любим фон за много фотографи от страната.

Заради своята красота този скален нос е обявен през 1976 г. за природен монумент и е защитена територия. Обявен е за геоложка и географска забележителност с национално значение, но тъй като е устойчиво геоложко образувание, не се нуждае от специални мерки за защита.

Относно откъде произхожда името Емине има няколко версии. Според някои историци идва от гръцка дума, имаща подобно звучене, която означава "ветровито място". Според други е кръстен на името на майката на Мохамед, Емона и го запазва дори и след премахването на турското господство. Най-вероятно е обаче Емине да произхожда от старото име на Стара планина, Емон, тъй като се явява неин завършек. В близост до него има и други населени места, носещи същото название.

Нос Емине разделя условно българското Черноморие на северно и южно и се явява най-бурният нос на територията на България. Може би това е и причината с него да са свързани различни поверия и легенди.

Най-разпространената е свързана с красивата дъщеря на стар моряк, който бил пазител на фара. Тя израснала, свързана с морето, къпела се в него, плувала и неусетно станала безстрашна. Не се плашела дори и от най-силните бури и влизала в него. Именно в такава вечер, когато морето се било развилняло необичайно много, тя зърнала давещ се човек в него. Оказало се, че това е момък, претърпял корабокрушение.

Девойката скочила в бурните води и успяла да го спаси. Двамата се влюбили, но на момъкът се наложило да си замине. На раздяла ѝ обещал, че ще се върне отново при нея някой ден, но това така и не се случило. Всеки ден девойката заставала на скалата, за да чака своя възлюбен, който забравил дадената дума.

Емине

Накрая се хвърлила от скалата, а морските води придобили пурпурночервен цвят. Според мнозина дори и днес, когато слънцето изгрее, водата около нос Емине придобива някогашния си червен цвят и морето започва да плаче за излъганата любов на девойката.

На територията на България нос Емине се явява крайната точка на международния маршрут "Ком-Емине", който е част от Европейския пешеходен маршрут Е-3. Всяка година хиляди ентусиасти изпробват своите физически сили и се отправят по този маршрут, натъквайки се на наистина девствени гори, езера и реки.

Всеки, успял да направи този преход, е възнаграден от красотата на Емине. След като стигнете тази крайна цел и си отпочинете, можете да посетите останките от крепостта Емона и Средновековния манастир, намиращи се в района на нос Емине, а защо не и Иракли, също защитена зона, в която растат редки застрашени растителни видове и птици.

Можете да посетите нос Емине по всяко време на годината, но за предпочитане са по-топлите месеци от май до септември. В близост се намират и множество китни курортни градчета и ако сте успели да направите прехода Ком-Емине няма да има по-хубаво нещо от това да сеозовете на някой слънчев плаж.

Снимка: Евгени Динев

3.7
Общо гласували: 3
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати