Хосписио Кабанас

Хосписио Кабанас

Един от най-интересните мексикански градове, които не трябва да пропускате, ако се намирате в близост до щат Халиско, е Гуадалахара. Този прелестен град е наричан от мнозина Перлата на Запада и Градът на розите, но всъщност в превод името му означава "Река, течаща между скалите", тъй като се е образувал около река Енаре. Освен със забележителна природа, той се гордее и със своята история и архитектура.

Забележителностите в него са безброй, но сред тях се откроява болницата, известна като Хосписио Кабанас (Hospicio Cabañas, Guadalajara), която е построена в началото на 19 в. Функциите, които изпълнява, са уникални за своето време, а архитектурата на целия комплекс е истински шедьовър на неокласиката. Заради своята значимост тя е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и е сред най-посещаваните атракции в Гуадалахара.

Хосписио Кабанас е създадена, финансирана и управлявана от епископ Хуан Руис де Кабанас, откъдето произхожда и името ѝ. Изградена е с идеята в нея да се лекуват хора в неравностойно положение: бедни, инвалиди, сираци, възрастни хора и индивиди с недъзи. За времето си тази идея е доста дръзка и първоначално епископ Хуан де Кабанас е критикуван от висшето общество, което смята, че отделянето на пари за такава благородна кауза е абсолютно ненужно.

Самият комплекс е удивителен. Поразява със своята класическа красота и с хармоничното съчетаване на откритите пространства. Освен няколкото отделни постройки, предназначени за настаняване на нуждаещите се, той съдържа и параклис, който е дело на Диаз Моралес, отличаващ се със своите смели и в същото време елегантни декорации, които според мнозина са сред най-добрите в Северна Америка.

За да изпълни своите планове да изгради приют за сираци, възрастни и хора с недъзи, които в същото време да получават медицинска помощ, епископ Кабанас решава да построи изцяло нова постройка, а не да търси свободни сгради в Халиско. Решава да наеме един от най-добрите архитекти в страната и се спира на Мануел Валенсия Толса. Архитектът никога не стига до Гуадалахара, но ръководи целия проект по изграждането на болницата от разстояние. Препоръчва на епископа един от най-доверените му хора, Хосе Гутиерес, да се заеме с изпълнението на задачата, което и се случва.

Строежът на сградата започва през 1805 г. и само пет години по-късно, въпреки множеството довършителни работи по комплекса, болницата отваря врати и веднага започва да е наричана от местните жители Дома на милостта. По време на войната за независимост сградата претърпява значителни щети, но през 1829 г. е възстановена и продължава да изпълнява предишните си функции. През 1845 г. официално е кръстена Хосписио Кабанас в чест на своя основател.

В началото на 20 в. Хосе Клементе Ороско се заема с декорацията на болницата и дори и днес се счита от мнозина, че неговите стенописи са сред най-красивите в цялата страна.

Можете да посетите Гуадалахара и нейната красива болница по всяко време на годината, но като цяло препоръчителните месеци за Мексико са от октомври до май.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати