Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Панамериканската магистрала

Панамериканската магистрала

Панамериканската магистрала

Ако искате приятелите Ви да Ви признаят за истински пътешественик, най-добрият начин да го докажете е като изминете огромния път по Панамериканската магистрала, простираща се от Аляска до Огнена земя. Тя е прокарана, за да свърже държавите в Северна и Южна Америка и макар на места да има прекъсвания, тя е призната за най-дългата магистрала в света. Голяма част от отсечките са доста далеч от съвременните представи за магистрални габарити, но изживяването, което ще изпитате е наистина незабравимо.

Панамериканската магистрала има дължина от почти 48 000 км. от Огнена Земя до Аляска и преминава през 14 държави. Движението по нея е открито още през 1963 г. Наистина е трудно дори и за най-големите ентусиасти да си представят да изминат цялата магистрала, която естествено на места преминава в най-обикновено шосе. Ако все пак решите да го сторите ще имате възможността да посетите САЩ, Канада, Мексико, Гватемала, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Коста Рика, Панама, Колумбия, Еквадор, Перу и Чили.

Със сигурност ако искате да отделите внимание на всяка една държава, най-вероятно ще трябва да си отделите поне една година. Друг вариант е да си набележите отделни маршрути и дестинации, които предпочитате да посетите. Имайте предвид, че в региона Дариен в източната част на Панама, където се намира почти непроходимата джунгла, магистралата е прекъсната, както зарази протестите на природозащитници, така и заради лошата слава на самия регион. Известен е по света като място, на което пребивават наркотрафиканти и отвличанията тук с цел откуп не са рядко явление.

Интересен е участъкът от магистралата в Перу, държава известна с древната си история. Някога тази страна е съставлява сърцето на империята на инките и следи от тяхната развита цивилизация можете да откриете на много места. Тази остсечка обаче е интересна най-вече с красотата си, тъй като от Лима преминава през крайбрежието на пустинята, дотигайки до плантациите за памук и живописните долини.

Можете да направите кратка почивка в индианското селище Писко, в което ще се запознаете с едни от първите заселници на Перу, далеч преди появата на инките по тези земи. Това са индианците пачаканак, които са с древни традиции и обичаи, предавани от поколение на поколени. Забележителен и парка "Паракас", в който ще видите множество рибарски селца и характерната за Южна Америка буйна растителност.

За мнозина от особен интерес е най-крайната точка на Южна Америка, известна като Огнена земя. Тя влиза в пределите на Чили и Аржентина и се характеризира с изключително живописна природа. Това е архипелаг, състоящ се от множество големи и и малки островчета, чиито брегове са високи, стръмни и скалисти и представляват истинска украса за архипелага.

Тук, в края на континента, можете да се натъкнете на гледки, които никъде другаде няма да видите. Глетчерите, граничещи с вечнозелените дъждовни гори на Андите, преминават в безброй фиорди, а западните острови на архипелага са едни от наистина недокоснатите от човещка ръка места. Заради честите бури те не само че не са обитавани, но дори все още не са проучени, което само по себе си ги превръща в изключително интересна дестинация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати