Сан Миниато

Сан Миниато

Няма човек, който да е посетил Италия и да не е бил очарован от нейната вековна история, от многобройните руини от римско време, от средновековните катедрали и църкви, величествени замъци, великолепни музеи и галерии. За съжаление пред погледа на повечето туристи попадат само известните дестинации като Рим, Милано, Флоренция и Венеция, а много малки градове, които в никакъв случай не трябва да бъдат пренебрегвани, са почти изцяло забравени от гостите на тази държава. Изключителен пример за това е Сан Миниато (San Miniato), разположен в провинция Тоскана.

Италианският град Сан Миниато доста страда от близостта до обширната индустриализирана долина Арно. Заемайки билото на един от най-високите хилмове в региона, той все пак успява някак си да се дистанцира. В него има голям брой исторически сгради, включително и замъка Рока, датиращ от 13 в. Той е построен за Фредерик Втори (1194-1250), Свещения германски император на Римската империя.

Градът е играл важна роля по време на италианската военна кампания на Фредерик. Той е мечтал да направи цялостна промяна във вида на древната Римска империя, която била разделена от папската и императорската власт. До своя край той успява да завладее големи части от Италия, а битките му са всявали страх между враждуващите императорски Гибелини и папските Гуелфи.

Местните хора и днес наричат града си Сан Миниато ал Тедеско, както някога е бил известен под немско управление. Заради древната си история и голямата роля, която е играл в миналото, тук забележителностите са на всяка крачка. Ето само някои от тях:

- Катедралата, която е отворена за посетители всекидневно. От оригиналната постройка от 12 в. е оцеляла само червеникавата тухлена фасада. Самата сграда е доказателство за успешната търговия между сегашна Италия и Испания и Северна Америка. Камбанарията, Торе ди Матилда, е посветена на великата контеса Матилда, родена в Ливорно през 1046 г.

- Музео Диочезано д`Арте Сакра, намиращ се в непосредствена близост до катедралата. В него ще можете да видите голям брой значими творби от 15 в., събрани от църквите в региона. Тук се намира и шедьовъра Crucifixion на Филипо Липпи, както и бюст от теракота на Верокио.

- Замъка Рока, от който всъщност са останали само руини. До него водят стълби зад Музео Диочезано и въпреки че от него се е запазила съвсем малка част, той предлага изключително красиви гледки към цялата долина Арно, от Фиезоле до Пиза.

- Площада Пиаца дела Република, който е известен и като Пиаца дел Семинарио. Той заема дълго тясно пространство, над което доминира декорираната фасада на семинарията от 17 в. Фреските по нея показват алегории от библейски текстове, както и значими религиозни цитати, като написаните от папа Грегъри (540-604 ).

От дясната страна на семинарията има няколко много добре запазени магазини, настанени в постройки от 15 в. Сгради като тези могат да бъдат украсени с много средновековни фрески, като тази на Лоренцети, датираща от 14 в.

Заради мекият климат на регион Тоскана, Сан Миниато може да бъде посещаван по всяко време на годината. Ако искате все пак да избегнете тълпите от туристи е добре да предприемете разходката си из това малко градче, населявано от по-малко от 4000 души, през пролетта или есента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати