Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Пещера Ханг Сон Дунг

Пещера Ханг Сон Дунг

Пещера Ханг Сон Дунг

В централните части на Виетнам се намира един изключителен природен феномен, открит едва преди двадесетина години. Това е една уникална пещера, чиито размери я превръщат в най-голямата в света. Скрита сред джунглата на Виетнам, пещерата Ханг Сон Дунг (Hang Son Doong), е част от Национален парк Фонг На-Ке Банг, който заради значимостта си е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Пещерата Ханг Сон Дунг се намира в една излючително изолирана местност, сред буйната растителност, вирееща в подножието на Анамитските планини. В продължение на векове местните жители са вярвали, че всеки присъпил прага ѝ ще бъде сполетян от нещастие. Причина за това били странните звуци, които се чували от птиците и от свиренето на вятъра из залите ѝ. Никой не смеел да пристъпи в нея. Едва през 1991 г. виетнамският водач Хо Хан (Ho Khanh) от селището Фонг На се престрашил да навлезне по-навътре в нея, но така или иначе успял да разгледа малки части от нея.

През 2009 г. той повел след себе си група британски учени и изследователи, които се заели с проучването на пещерата. Наложило се да направят дълъг преход през джунглата, който им отнел шест часа и почти изцедил силите им. Това, което се разкрило пред тях, обаче, си струвало всичките усилия. Навлезли около 4 км. навътре в недрата на Ханг Сон Дунг, спалеонтолозите се натъкнали на стена от калцит, която достигала 60 метра. Нямало как да продължат нататък, въпреки че били сигурни, че зад нея се крият още неразкрити тайни.

Една година по-късно, същият британски екип, но вече в по-голям състав и с по-качествена екипировка, се върнал на същото място, за да продължи мисията си. Успели да преминат през стената от калцит и открили, че пещерата има нечувани досега размери. След като измерили прохода, се оказало, че Ханг Сон Дунг достига до 90 м. ширина и на повечето места около 150 метра височина. Били измерени и участъци, достигащи 200 метра височина. В гигантска пещера като тази биха могли да се поберат няколко малки селца или небостъргач, висок 40 етажа.

Единствената друга пещера, която би могла да се сравни с Ханг Сон Дунг, е намиращата се на остров Борнео Еленова пещера. Тя също има ширина от 90 метра, но височината ѝ е не повече от 100 м. Преди Ханг Сон Дuнг да бъде открита, Еленовата пещера се е считала за най-голямата на нашата планета.

Ханг Сон Дунг

Най-голямата пещера в света все още не е достъпна за туристи, но се очаква това да се случи през първата половина на 2014 г. По предварителни планове тя ще бъде отоврена само за експериментални посещения и изследователски цели и след като работещите екипи се уверят, че няма рискове, застрашаващи живота на бъдещите ѝ гости, ще се състои специална церемония по случай откриването ѝ за обществеността. Ще може да бъде посещавана от около 220 туристи наведнъж и се предполага, че Ханг Сон Дунг бързо ще се превръне в една от най-големите атракции за гостите на Виетнам.

Пещерата се намира в близост до границата на Виетнам с Лаос, така че дори и да се намирате на територията на Лаос, пак бихте могли да включите покоряването на най-голямата пещера в света в плановете си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати