Дахла

Dakhla

Либийската пустиня на Египет се простира на почти три милиона квадратни километра от Нил до либийската граница и от Судан до брега на Средиземно море. Макар че тази територия обхваща над две трети от Египет, тя на практика е необитаема. Само в плодородните оазиси могат да пребивават хора и да отглеждат различни култури.

В Либийската пустиня човек може да посети само пет оазиса, които са насеслявани от векове. Това са Сива, Харга, Дахла, Фарафра и Бахария. С изключение на Сива, всички те датират от времето на фараоните. В миналото са били важни пунктове по пътя на търговията към Черна Африка. Птолемеевите храмове и римските крепости свидетелстват за тяхната значимост. Докато постройките в Бахария и Фарафра имат по-скоро селски вид, Дахла и Харга са се развили като големи градове насред пустинята.

В края на 50-те години на миналия век египетския президент Насер одобрява план за култивиране на пустинята, според който в оазисите да бъдат построени нови сгради с цел примамване на хората да се преместят от пренаселената долина на Нил към западните пустинни области. Проектът носи гордото име Новата долина, но въпреки че наистина се построяват нови жилищни кооперации, се оказва че интерес към пустинята имат по-малко от 2000 души. Основна причина за това е липсата на достътъчно вода, поради което проектът остава и до днес замразен.

Особено внимание сред оазисите в Либийската пустиня заслужава Дахла (Dakhla Oasis), чиито зелени полета изглеждат като Фатаморгана насред неприветливата пясъчна пустош. Изкуствено напоените земеделски площи и овощни плантации веднага се набиват в очите на всеки посетител на града. Стотици извори превръщат Дахла в огромен зелен рай. На фона на розовеещите хълмове на север се виждат маслинови дръвчета, финикови палми и оризови плантации. Отглежда се също така пшеница и царевица, както и множество цитрусови дървета с портокали, мандарини и лимони. Изкуственото напояване в съчетание с горещия климат създават отлични условия за богата реколта.

Забележителностите тук не са много, но си струва да се запознаете с древните обичаи на местните жители и начина им на живот. Интерес представлява Етнографския музей на града, в който има изложени множество старинни статуи, датиращи от времето на фараоните. В близост до Дахла има разпръснати и доста руини на храмове и останки от гробници, които заслужават внимание.

Оазисът разполага с джамия, датираща от 12 в. и с училище за изучаване на Корана, което съществува от 10 в. Най-добре запазените гробници, които можете да посетите, са тази на Петозирис и на Садозирис. Западно от тях са останките от храма Деир ал Хагар, който е бил изграден от римския император Неро през 1 в. пр. н. е. Интерес представлява и селцето Балат, намиращо се на около 40 км. от Дахла. То е построено върху руините на крепост, датираща от Старото царство, около 1700 г. пр. н. е.

Можете да посетите Дахла по всяко време на годината. Обикновено до него се стига от Асуит, но два пъти в седмицата има и директни полети от Кайро.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати