Андермат

Андермат

Швейцария, известна най-вече с красивите си природни пейзажи и красиви планински гледки е особено популярна сред любителите на зимните спортове. Разполага с многобройни малки и големи курорти, които предлагат отлични възможности както за практикуване на ски и сноуборд, така и релаксиращи СПА процедури в луксозни хотели.

Популярният швейцарски ски курорт Андермат (Andermatt) е шикозно селце, разположено в централната част на Швейцария. Простира се по северния склон на прехода Св. Готард и още от преди около 130 години е спечелило славата си на един от най-посещаемите европейски курорти.

Макар мястото винаги да се е считало за изключително красиво, местните жители решават да заемат ниша в световния туристически пазар едва през втората половина на 19 в. Открити са редица шикозни хотели, които са разположени в подножието на планина Гемщок.

Често туристическите обиколки до Швейцария включват настаняване в тези хотели. През 1872 г. е открит "Белвю", през 1880 г. "Гранд Хотел Даниот", а през 1890 г. "Готард". Малко след това, иначе никому неизвестното селце се превръща в един от най-популярните курорти в Европа, а през 1937 г. е открит и лифта, който е вторият в цяла Швейцария.

Историята на Андермат като световноизвестен курорт е свързана с четирима норвежци, които въвеждат специалната техника за каране на ски, известна като телемарк. Този вид спорт бързо се популяризира и превръща Андермат в оживен туристически център, който още по времето, когато лифтове почти не е имало в Европа, е разполагал със съоръжения за изкачване на скиорите високо в планината. Успехът на Андермат като курорт продължава до започването на Втората Световна война.

Ски Курорт Андермат

В момента Андермат е доста популярен сред феновете на зимните спортове. Ски зоната се състои от четири части. Най-високата е в планина Гемщок, която е с височина от 2 963 метра, а останалите са във Винтерхорн, Наченм и Реалп. Центърът на града е разположен на юг от жп гарата. За да се стигне до него трябва да се тръгне надолу по Готардщрасе, която се счита за главната улица в града.

Андермат е известен и с историческата битка, която се води в околностите му с руската армия, начело с Александър Василевич. Проведеното военно дело през септрември 1799 г. често е считано за пример за високо военно умение и смелост, особено действията в местността, известна като Дяволски мост.

Заради благодарността на швейцарците към руския народ, който успява да ги освободи от окупацията на французите, Русия получава площ в близост до Андермат 495 кв. м., на които днес се издига паметник, напомнящ за това историческо събитие. От двете страни на огромен кръс е размахват двете знамена - на Швейцария и на Русия.

Можете да посетите Андермат по всяко време на годината, стига да не сте специално, за да практиркувате любимите си зимни спортове. Чистият въздух и красива природа са подходящи за отдих и релакс за хора от всички възрасти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати