Ксишуангбана

Ксишуангбана

Като туристическа дестинация Китай се радва на голям интерес както от страна на китайци от съседните държави, така и на чуждестранни посетители от цял свят. След 70-те години на миналия век тази азиатска държава открива своите богатства за обществеността и оттогава до днес не престава да набира сила като туристическа цел.

Причина за това са както античните храмове и пагоди, средновековни дворци, уникална култура и древни традиции, така и невероятно красивата ѝ природа. Особено впечатление за гостите на Китай прави районът, известен като Ксишуангбана (Xishuangbanna), който се явява единствената тропическа дъждовна гора в Китай, която е включена в рамките на природен резерват.

Красотата ѝ се дължи предимно на изолираността ѝ от централните части на страната, поради което е успяло да се съхрани непокътнато изненадващо биологично разнообразие.

Префектура Ксишуангбана

Ксишуангбана е автономна префектура, разположена в южната част на провинция Юнан и обитавана от около 990 000 души. Известна е с древната си история, старинните обичаи и традиции на двете народности групи хан и даи, както и с уникалните природни гледки, които зашеметяват всеки неин посетител.

Някога районът е бил селище, обитавано от 13 етнически малцинства, които са живеели в пълна хармония поколения наред. За народа даи тукашната територия е била известна като Менгбанакси, което в превод означава Чудотворна земя. И наистина районът е изключителен.

Над 95 % е зает от планини и хълмове, предоставящи уникални гледки. Река Ланканг, минаваща през префектурата е оформила живописни долини. При преминаването ѝ в Лаос, Тайланд, Камбоджа и Виетнам, тя вече носи гордото си име Меконг.

Забележителностите в Ксишуангбана са много. Като регион, обитаван от векове, той е успял да съхрани много свои паметници, свидетелстващи за славното му минало. Сред тях се отличава пагодата Манфейлонг, изградена в чест на Буда. Тя се състои от осем по-малки пагоди и гледана отдалеч прилича на грозд от бамбукови филизи. Заради искрящо белият си цвят тя е известна и като Бялата пагода.

Ксишуангбана, Китай

Тук се намира и една изключителна долина, известна като Долината на дивите слонове. По бреговете на реката са изградени множество малки къщички, от които можете на спокойствие да наблюдавате отблизо ежедневния живот на тези огромни и чаровни животни.

Както на всяко друго място в Китай, е добре и тук да пробвате местната кухня и специалитети. Регионът е известен с висококачествения си чай и кафе, тропически плодове и билки и местния юнански тютюн.

Най-величественият фестивал в Ксишуангбана е настъпването на Новата година според даи. Той продължава три дни от 13-ти до 15-ти април и на него местните жители потапят клонки в реката, с които после поръсват за здраве себе си и близките си. Възхитителна част от местните етнически обичаи са и фестивалите на малцинствата, известни като хани, джино и яо.

Можете да посетите Ксишуангбана по всяко време на годината. Климатът тук е смесица между континентален и океански, поради което средните годишни температури варират между 18 и 22 градуса по Целзий. Поради тази причина Ксишуангбана е известна и като Щастливата Земя на Китай, тъй като времето е винаги меко.

Дъждовният сезон е от май до октромври, а сухият сезон настъпва ноември и продължава до април. Заради отличната пътна инфраструктура Ксишуангбана е достъпен и по време на проливните дъждове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати