Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Островът на музеите в Берлин

Островът на музеите в Берлин

Островът на музеите в Берлин

Германия е една от най-предпочитаните туристически дестинации в Европа. Като се има в предвид, че тази държава разполага с изключително красива и разнообразна природа, безброй архитектурно-исторически паметници и голямо културно богатство, това не е никаква изненада. Всеки има предпочитани градове, които би посетил в немско говорящата страна, но безспорно от най-голям интерес е Берлин. Откакто след 1990 г. е обявен за столица на Обединена Германия, този оживен град е постигнал изключително много и се е превърнал в най-популярната дестинации за туристи от цял свят.

В него можете да разгледате световноизвестния исторически булевард Унтер ден Линден, символът на студената война - Берлинската стена, Бранденбургската врата, Райхстага, Университет Хумболт и безброй други истински шедьоври на архитектурата. За една от най-големите атракции на германската столица определено се счита Музейният остров, който е истински уникат, защото по света няма нищо, което да се доближава дори отчасти към него. Това, както и художественото и историческо богатство на острова са причината той да е включен през 1999 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Островът на музеите заема сравнително малка площ в непосредствена близост до величествената Берлинска катедрала. По своята същност той е една култура на цялото човечество от археологическите находки на древните цивилизации до европейското изкуство от началото на 20 в.

На острова има пет музея: Стария музей, Новия музей, Старата Национална галерия, Пергамон музей и Боде музей. Най-натоварен е Новият музей, за който трябва да си закупите билет поне няколко дни преди посещението Ви. Може би най-добрият вариант е да закупите входящ билет за всички музеи, който струва около 15 евро. Имайте предвид, че богатството на музеите наистина ще Ви изненада и много трудно ще успеете да разгледате всички експонати в рамките на един ден.

Новият музей се нарича така, тъй като датира едва от 2009 г. Преди това част от експонатите са били изложени в по-стара сграда, която по времето на Втората Световна война е напълно разрушена. Днес той е дом на изключително ценна египетска експозиция, перлата на която е бюста на Нефертити. В продължение на 37 години той е бил изложен в постройката, дело на Фридрих Аугуст Щюлер и е била посещавана от около 13.5 милиона души.

Островът на музеите Берлин

Пергамон музей датира от 1930 г. и ако изключим подновяването и реставрирането на останалите музеи на острова, той е най-късно прибавената постройка към комплекса. В него са изложени много ценни експонати от Античността, както и азиатски произведения на изкуството.

Старата Национална галерия и Стария музей от десетилетия са символи на германската столица и особено след реставрацията им са се превърнали в една от най-големите архитектурни забележителности на острова.

Боде музей се помещава в изключително красива сграда, построена по заповед на император Фридрих III. Изградена е в бароков стил във формата на триъгълник с голям купол и е свързана с брега на Шпрее с два живописни мостове. В Боде музей е изложена колекцията от скулптури и творби на майстори от края на готиката и немския Ренесанс. Най-старите рисунки датират от 13 век.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
51
41
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати