Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Каса ди Данте във Флоренция

Каса ди Данте във Флоренция

Каса ди Данте във Флоренция

Голяма част от Флоренция е била преустроена по време на Ренесанса, но източната част на града определено продължава да навява чувството за Средновековие. Със своя объркващ лабиринт от малки пътечки и скрити улици, тя все още напомня за времето на Данте. Неговата къща, Каса ди Данте, все още се намира до Бадиа Флорентина, където той за първи път зърва Беатриче Портинари. Би разпознал и средновековния дворец Барчело, днес превърнат в музей и, разбира се, Флорентинския баптистерий.

Не е сигурно, че поета Данте Алигиери (1265- 1321) наистина е бил роден тук, но със сигурност се знае, че е живял съвсем наблизо. През 1911 г. останките от кула от 13 в. са реставрирани, за да се постигне днешният блясък на постройката, известна днес като Каса ди Данте.

Вътре се намира малък музей, посветен на живота и изкуството на Данте. Долните стаи днес се използват за провеждане на изложби на модерни произведения на изкуството, сред които ценни платна и скулптури. В скромния музей, проследяващ житейската история на този световно популярен творец има множество документи, рисунки и карти, свързани с неговото творчество.

Историята на Каса ди Данте е доста интересна. Самата кула, която се издига нависоко и е превърната в музей всъщност не била реалният дом на твореца. Неговото семейство е притежавало голям имот, включващ и кулата, но не е сигурно че именно на това място Данте е водил ранните си години. Когато през 1321 г. той умира, брат му разделя земята на две части, като едната остава наследство за синовете на Данте, а другата запазва за себе си.

С течение на времето, отдавна след като фамилията е прокудена във Верона, цялостта на големия имот започва да се разпада и разпокъсва. Жителите на Флоренция използват няколкото постройки, принадлежали на фамилия Алигиери за различни цели и постепенно се забравя в коя точно сграда е живял Данте. Кулата, най-вероятно заради размерите си, остава в паметта на местните жители и те неизменно я свързват със семейството на Данте.

Когато във Флоренция се отбелязва 600-годишнина от рождението на Данте, градът е вече столица на Кралство Италия, поради което се започват много реконструкции. За да се възстанови къщата на Данте се провежда специлано разследване, което да установи кой номер е била. Минават няколко години на щателни проверки и наистина се стига до заключението, че това е порутеният дом, носещ номер 1-140. Там наистина някога е живял Данте. Горе-долу по средата на миналия век обаче къщата изгаря и музеят се премества с отсрещната постройка.

Само на крачка в северна посока от нея се намира енорийската църква, посветена на Санта Мария де Черчи, изградена през 11 в. Смята се, че тук Данте за първи път вижда Беатриче Полинари, която по-късно идеализира в поезията си. Самата църква също представлява интерес и често се използва за рецитали на орган и на старинна хорова музика от времето на барока. Особено впечатляващ е олтара ѝ, дело на Нери ди Бичи (1418- 1491).

Можете да посетите Каса ди Данте по всяко време на годината в зависимост от личното Ви настроение и възможности. Тя се намира на ул. Санта Маргарита №1 и единственият ден, в който не работи, е вторник. През месеците от март до октомври е отворена за посетители от 10 ч. до 18 ч., а през ноември до февруари работи с намалено работно време до 16 ч.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати