Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Палацо Строци във Флоренция

Палацо Строци във Флоренция

Палацо Строци във Флоренция

Флоренция, известна и като ренесансовата столица на света, е сред най-посещаваните градове в Италия. Това никак не е изненадващо, тъй като от векове тя е служила за вдъхновение на едни от най-големите поети, писатели, художници, музиканти всякакви творци. Градът е изключително богат на забележителности, сред които множество дворци, катедрали, църкви и исторически паметници. Сред най-интересните места, които можете да посетите в този великолепен град е Палацо Строци (Palazzo Strozzi), разположен в западната част на Флоренция.

Историята на Палацо Строци е доста интересна. Фамилия Строци е изгонена от Флоренция през 1434 г. заради опозицията им към Медичите, владетели на града в продължение на векове. През 1466 банкерът Филипо Строци, който спечелил цяло състояние в Неапол, решил да се завърне във Флоренция и да отмъсти на своите врагове. В продължение на години той изкупувал и разрушавал знатните имоти около дома си.

Накрая се снабдил с достатъчно земя, за да постигне амбицията си: да построи най-големия дворец, който някой бил виждал досега във Флоренция. Той бил влюбен в Клариса, дъщеря на Лоренцо Великолепни и въпреки отдавна съществуващият конфликт между семейство Строци и Медичите, искал да се ожени за нея, а тя заслужавала най-изисканият дом. След като вече бил изхарчил толкова пари, за да постигне целта си, нищо не можело да го спре.

Наел дори астролози, които да посочат кой е най-подходящият ден, за да положи първата копка за бъдещия дворец. Всичко това започнало през 1489 г. Само две години по-късно Филипо Строци умира. Неговите наследници правят всичко възможно, за да довършат грандиозната му идея, но накрая банкрутират и остават без пукната пара.

Палацо Строци е забележителен заради огромните си размери: 15 масивни постройки били разрушени, за да му направят място и въпреки че е само на три етажа, всеки етаж е достатъчно голям, за да бъде сам по себе си дворец.

Постройката е завършена през 1536 г. и в нея са имали пръст трима архитекта - Джулиано да Сангало, Бенедито да Майано и Симоне дел Полаюоло. Екстериорът, изграден от огромни каменни блокове с ръждив цвят, остава изчистен. Обърнете внимание на оригиналните ренесансови дръжки, предвидени за окачването на фенери и на ринговете за вързване на конете, които украсяват ъглите и фасадите.

Вляво от входа към вътрешния двор Музеят на Палацо Строци разказва за историята на двореца през вековете и за промените, които е претърпял. Елегантността на самия двор е отчасти изчезнала заради огромен пожар, който нанася трайни щети. В него през септември и октомври се провежда Биенале на антиквариата, един от най-големите панаири в Италия.

В двореца също така днес се помещават няколко образователни институции, както и отлична библиотека. Периодично има гостуващи изложби, които определено заслужават внимание, но е добре предварително да се информирате за темата на текущата експозиция.

Можете да посетите Палацо Строци по всяко време на годината, тъй като Флоренция ще Ви очарова независимо от смяната на сезоните. През лятото има повече туристи, така че дори е по-добре да избягвате периода от юни до август. Есента е доста мека и изпъстрена с жълтите, оранжеви и червени багри на дърветата, а тогава се провежда и Биеналето на антиквариата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
51
42
30
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Петрова
Петрова
07.03.2014 14:49
И тук съм била
0
0
Петрова
Петрова
07.03.2014 14:45
И тух бях!
0
0