Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Базиликата Сан Лоренцо във Флоренция

Базиликата Сан Лоренцо във Флоренция

Базиликата Сан Лоренцо във Флоренция

Базиликата Сан Лоренцо (Basilica of St Lawrence), която е една от най-старите църкви във Флоренция, е била енорийска църква на Медичите. С нея те са искали да покажат своето благосъстояние и могъщество, поради което е изключително пищно украсена. През 1419 г. Брунелески прави коренни промени по нареждане на Козимо Медичи в структурата на църквата. Така от романска постройка тя става базилика, решена изцяло в модерния за онова време класически ренесансов стил. Фасадата ѝ обаче така и не е довършена, въпреки че Микеланджело изработва няколко проекта.

Времето му обаче не стига дори за започване на декорацията ѝ. Част от скиците и проектите за украсата на Сан Лоренцо днес можете да видите в къщата, известна като Каса Буонароти, която той купува през 1508 г. За разлика от наследниците му, той живее за доста кратко време в нея. Всяко поколение е допринесло с нещо за опазване на творчеството му. Именно тук, на малък дървен модел, можете да видите какви са били плановете на този гениален творец за решението на базиликата Сан Лоренцо.

Старата сакристия е дело на Брунелески, който работи върху нея през периода 1420-1429 г. Украсена е с картини и фрески, дело на Донатело. През 1520 г. Микеланджело започва работа над храмовете на Медичите в Новата Сакристия. В нея се виждат красивите гробници на Лоренцо Медичи и Джулиано Медичи. Изгражда монументални фигури, символизиращи Нощта, Деня, Здрача и Зората, които са считани от специалисти за едни от най-добрите му постижения.

Тогава започва и работата му върху библиотека Лауренциана. Идеята, чиято реализация започва през 1524 г., е в нея да се помещават ценните книги, които са събирани от Медичите през вековете. Освен самата колекция, изключително впечатляваща е и стълбата, водеща към библиотеката. Тя също е по план на Микеланджело и е определяна като изключително иновативна за времето си.

Проектът е реализиран от Аманати през 1559 г. През 1604 г. към библиотеката е добавен Купола на принцовете, който всъщност е семейната гробница. Работата по него е дело на Матео Нигети, който успява да приключи чак през 1604 г. В Купола на принцовете са погребани шест херцога от фамилията на Медичите.

Особено запомняща се е камбанарията на Сан Лоренцо. Тя се издига високо в небесата, разположена до Новата Сакристия и Кукпола на принцовете. Построена е през 1740 г.

В западната част на площада, на който е построена църквата, в близост до входа ѝ, има статуя на Джовани дела Банде Нере, син на Козимо Първи. Тя е дело на Бачо Бондинели и датира от 1540 г. Днес трудно може човек да я забележи, тъй като е закрита от сергиите на пазара, който се намира около църквата.

Щандовете, които са най-близо до Сан Лоренцо, обикновено предлагат на туристите тениски за спомен от града, кожени изделия и сувенири. По улиците около самия пазар пък можете да си закупите абсолютно всичко. Дори съседните магазини са се превърнали в част от пазара и продават сирена, прошуто, домашно изпечен хляб и какво ли още не.

Можете да посетите базиликата Сан Лоренцо по всяко време на годината. Не пропускайте да разгледате и нефа, който е направен от Донатело, когато той вече е бил на преклонната възраст от 74 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати