Язовир Батак

Батак

Един от най-красивите язовири в България е язовир Батак, разположен сред красивата природа на Западните Родопи. Той предлага прекрасни възможности за отдих, риболов и пешеходен туризъм. Създаден е преди около половин век на мястото на Баташкото блато и се явява шестият по големина в страната ни. Намира се на около 4 км. от историческия град Батак, който е известен със своята саможертва по време на Априлското въстание, когато през 1876 г. са избити жестоко над пет хиляди души от шестхилядното му население.

Язовир Батак принадлежи към област Пазарджик. Заема площ от 22 кв. км. и е едно от най-популярните места за риболов, който тук се практикува целогодишно. той предлага на своите посетители и разнообразни водни спортове - разходки с водни колела, лодки, джетове.

На западният бряг на язовира е разположен популярният курорт Язовир Батак, в местността Цигов чарк. Той е посещаван целогодишно. През лятото туристите могат да си наемат вила или да отседнат в някой от многобройните хотели и да се възползват от възможността за пълноценна почивка. Има изградени специални пешеходни маршрути, които са прекрасен начин да прекарате известно време сред природата и са се скриете под сенчестите дървета, когато времето е прекалено горещо.

През зимата пък, освен че риболовът в язовира също е възможен, можете да се възползвате от изградената скиписта с дължина 1500 м., която в долната си част е полегата и е подходяща дори за начинаещи скиори. Тя разполага с два въжени скивлека с ръкохватки, докато в горната си част, която е по-стръмна, е оборудвана с паничков скивлек.

Язовир Батак

На другия бряг на язовир Батак се намира летовището Дъното, което вече принадлежи към община Пещера. Тъй като е по-малко известно, това място е доста по-тихо и спокойно от Цигов Чарк и съвсем недалеч от летовище Св. Константин. Ако сте любители на лова, можете предварително да се информирате за няколкото ловни стопанства, намиращи се на територията ба общината, които развиват и ловен туризъм.

Язовирът е прочут сред рибарите като идеална дестинация за риболов. Тръгвайки от летовище Дъното в посока Цигов Чар, ще попаднете на първият голям залив, който се намира на около 500 м. от язовирната стена. Тук се ловят предимно червеноперка и костур, а понякога и каракуда. Следващият голям залив е на около 200- 300 м. от първия. На него рибарите имат успех с червеноперка и бабушка, както и едра каракуда. Следващото подходящо място за робилов е известно като Македонски борум и при него се среща предимно едър и дребен шаран. В Баташкия залив кълве каракуда, а в местността, известна като Под Радецки, и червеноперка.

Ако отседнете по бреговете на язовир Батак, не се колебайте изобщо и посетете едноименния град, който предлага невероятни механи и многоборйни архитектурни забележителности. Посетете музейният комплекс в центъра, Църквата Св. Богородица, Олтарът на бесите в местността Дженевра, деветте действащи параклиса в района и множеството старинни къщи, обявени за паметници на културата.

Климатът около язовир Батак до 1000 м н.в. се характеризира като преходноконтинентален, а в планинския и високопланинския пояс климатът има планински характер. През зимата снегът се задържа от 2 до 5 месеца и тогава е най-подходящото време, през което скиорите и сноубордистите могат да практикуват любимия си спорт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати