Намибийската пустиня (Namibian Desert)

08.01.2010

Намибийската пустиня е най-старата в света, а по-високи и мащабни от нейните дюни не се срещат в нито един подобен район. Тази магнетична оранжево-жълта пустош се намира в природния парк Намиб Науклуфт, който е четвъртият по големина в света.

Внушителните оранжеви на цвят пясъчни дюни заемат площ от близо 50 000 кв. км., като на дължина разстоянието от единия й край до другия е около 1600 км.

Намибийската пустиня (Namibian Desert)

Дивата фауна и флора също са толкова очарователни, колкото и самата Намибийска пустиня. Животни, насекоми и растения са се приспособили да живеят в този негостоприемен регион по уникален и интересен начин. Един от най-добрите начини да се разгледа неповторимата шир тук е с малки самолети.

Те могат да се наемат от столицата на Намибия Уиндхук (Windhoek), която е на 480 км североизточно от центъра на Намибийската пустиня. Много от туристите остават тук да пренощуват на палатка, защото през нощта небето обсипано със стотици звезди е гледка, която може да се види на малко места по света.

Най-високата дюна в Намибийската пустиня достига до значителните 300 м., а покоряването й е неповторимо изживяване. Отгоре гледката е невероятна, а чувството е сравнимо с това да се намираш на гребена на вълната, само че в едно колоритно пясъчно море.

През дъждовния период в Намибийската пустиня се срещат дори и някои видове водни птици, а през сухия в района прииждат някои видове антилопи, газели и щрауси. Водните изпарения от атлантическото крайбрежие правят възможен животът и на някои видове растения.

3.6
Общо гласували: 5
5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати