Теотиуакан, Мексико

22.05.2010
Теотиуакан, Мексико

Древното селище Теотиуакан (Teotihuacan) е един от най-ценните археологически обекти в цял свят. Този град се намира на около 40 км североизточно от Мексико и е най-големият предколумбов град в цяла Севрна и Южна Америка. В разцвета си мястото е било населявано от близо 150 000 души.

Този град е бил свещен за ацтеките, защото според тяхната легенда тук боговете са се събирали да плануват сътворението на човека. Нарична още „Родното място на боговете” и „Мястото на скъпоценната жертва” Теотиуакан е дом на три от най-древните пирамиди в цял свят.

Изграждане на свещения град започнало около 300 г. пр.н.е. с Пирамидата на Слънцето, която е построен около 150 г. пр.н.е. Смята се, че потомци на този град изоставили селището и се преместили в Теночтитлан (Tenochtitlan), което се смятало за по-свещено място. Днес много от артефактите, останали в града са преместени в Националния антропологичен музей в Мексико Сити.

Теотиуакан, Мексико

Пътищата, по които може да се стигне до Теотиуакан са два. По магистралата от град Мексико се стига за около 45 м., но тук трафикът е по-натоварен, в сравнение с по-стария път. Обиколката на местността не е много леко занимание, макар и да е приятна. Ходенето пеша е доста, особено ако сте решили да се изкачите до върха на пирамидите, които са построени на 2120 м надморска височина. Тук слънцето е и доста силно, затова е добре да се използват защитни кремове.

Централната стена на Пирамидата на Слънцето е построена перпендикулярно на линията на хоризонта, където слънцето залязва в дена на равноденствието. Това е третата по-големина пирамида в цял свят с височина 64 м и дължина на основните стени 221 м. Около нея има още няколко по-малки сгради, които някога са били покрити с хоросан и тъмночервени блестящи рисунки.

Главният градски булевард се нарича Улицата на мъртвите, а Пирамидата на Луната е разположена на северния му край. Третата запазила се постройка на ацтеките се намира на южната страна на булеварда и се казва Цитаделата.

Докато вървите по булеварда на мъртвите може да видите от дясната му страна останките на древна стена, на която все още личи мащабна рисунка на ягуар. Имайки предвит времето, от което датира стената, можем да заключим, че в древността орнаментиката тук е била внушителна.

4.5
Общо гласували: 4
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати