Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Бедлендс, Южна Дакота (Badlands National Park)

Бедлендс, Южна Дакота (Badlands National Park)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Badlands

Национален парк Бедлендс е разположен в югозападната част на Южна Дакота в Америка. Релефният пейзаж тук силно напомня на извънземна земя от някой научнофантастичен филм. Общият план тук е изграден от неравни скални форми, с ероцирали хълмове и остри като зъбци върхове. Тези куполовидни възвишения и набраздени каньони съставят прерийната област, която е колкото стряскаща, толкова и магнетична и мистериозна.

Негостоприемният район първоначално плаши с хладината, която излъчва, но осеяните в жълто-червени райета скали са наистина красива гледка.В допълнение към скалните образувания, паркът съдържа най-големите, защитени смесени прерийни треви в Съединените щати.

Освен това тук е и домът на един застрашен от изчезване вид, какъвто е черният пор. В обхващащата 64000-акра прерия се намира и най-богатите на фосили от епохата на Олигоцена долинни легла, датиращи от около 20-35 милиона години.

От близо 11 хил. години насам хората използват района на Бедлендс за лов, като преследват из дивите земи бизони, зайци и други животни.

Бедлендс, Южна Дакота (Badlands National Park)

Индианците на племето сиукси наричат района на националния парк „мако сика”, което в превод означава лоша земя. Подобно название на прерията дали и пъривте френски заселници, дошли от Канада. Те кръстили Бедлендс „ле мовез тер а траверсе” или трудна за преминаване земя.

Скалните назъбени форми тук са се сформирали преди около 500 хил години, когато водата е започнала да нахлува и озвайва скалните пластове. Уникалните върхове са резултат от силните ерозионни процеси, които за една година се увеличават с около 2, 5 см. Според изчисленията с този темп на рушене, след около 500 хил. години хълмовете ще изчезнат напълно.

Най-доброто за посещение на парка време през година е е пролетта или есента. Транспортът до тук изисква да кацнете на най-близкото летище, което се намира в Рапид Сити или Сиукс Фолс. От там до Бедлендс има пътища, които преминават през самата територия на парка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати