Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Извитата къща в Сопот, Полша

Извитата къща в Сопот, Полша

Извитата къща, Сопот, Полша

Полша, разположена в източната част на Европа, със сигурност има какво да предложи на своите посетители. Известна е със своето богато и древно минало, започнало още по време на разселването на славяните, но е и страна, която живее в крак с времето. Тук са разположени някои от най-известните Балтийски курорти, посещавани от хора от всички краища на света.

В разположения в Гданския залив град Сопот, който се намира в северните части на Полша, непрекъснато има наплив от туристи. Градът наброява около 60 000 жители, но по време на туристическия сезон населението му нараства драстично. Счита се, че той е най-посещаваният курорт в Гданския залив и има защо.

Тук можете да преминете по най-дългия кей за разходки в Европа, който има дължина от над 510 м. Самият залив е ограден откъм открито море от полуостров Хел, на който са разположени множество красиви плажове и интересни рибарски селища. Най-лесният начин да стигнете до него е отново през полския град Сопот.

В Сопот забележителностите за безброй. Заради известността си той е и мястото, на което се провежда ежегодния международен фестивал на естрадната песен. За да го опознаете обаче, е най-добре преди да се отдадете на отдих в някой от многобройните му хотели, да се разходите по най-известната търговска улица в града. И именно тук идва изненадата.

Извитата къща в Полския град Сопот

Сред най-новите ѝ атракции е т. нар. Извита къща (The Crooked House), която ще Ви накара да изпитате ясно изразено чувство на нереалност. Извитата къща, която е построена през 2004 г. и която се е прочула като една от най-странните сгради в света, неслучайно е спечелила и редица награди за архитектура.

В медиите е сравнявана с най-различни неща - от изскочила от детските приказки къща, направена с намесата на Фотошоп, до сграда, която изглежда сякаш е сдъвкан и изплют дъвчащ бонбон.

Причина за всички тези описания е, че на пръв поглед Извитата къща в Сопот няма нито един прав ъгъл. Тя е дело на архитектите Зелезки и Сотински, които са вдъхновени от илюстрациите на известния полски художник Ян Шанцер. Той умира през 1973 г., но успява да нарисува картинките на над 150 детски книжки, сред които и любими заглавия, като Пинокио.

Извитата къща в Сопот, Полша

Извитата къща заема площ от около 4 000 кв. м. На фона на белосаната ѝ фасада се открояват оцветените в синьо-зелено входове, които са изградени от ковано стъкло, както и жълтеникавите декорации на прозорците ѝ. Покривът ѝ е направен от дървени покривни плочки, покрити с характерния за останалото оформление синьо-зелен емайл и отдалеч изглежда като дракон.

Извитата къща е част от пазарски център, в който се намират някои от най-известните в града магазини, ресторанти, клубове, кафенета и барове, както и работните помещения на популярна полска радиостанция.

Достатъчно е обаче да разгледате постройката отвън. За момент може да Ви се стори, че ще Ви заболят очите от напрягане, за да можете да уловите нейните изкривени форми, но е сигурно, че гениалността на архитектите ще Ви възхити.

Можете да посетите Извитата къща и град Сопот по всяко време на годината, но ако искате да се насладите и на красивите плажове в района на града, е добре да избирате по-топлите летни месеци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати