Етретат Франция (Etretat)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Етретат Франция (Etretat)

Етретат (Etretat) е магнетична природна местност, която се намира в северната част на Франция. До това красиво място в Нормандия се стига с автобус или кола от град Хавър (Le Havre), който е разположен на около 32 км от тук. Това крайбрежие се намира на на запад от Диеп в североизточна посока от Хавър.

Мястото, където е изградено самото селище Етретат е известно като Алабастровия бряг, който е известен с големите си високи и бели скали, както и с красивата си естествена арка. Лятно време районът е шумен и оживен курортен комплекс, но през зимата е по-спокойно.

Красивата естествена арка се е формирала в западната канара, наричана Фалез Давал. Тази скална кухина се получава под натиска на бурните морски вълни върху меката скала, която по своето естество е креда. Друга забележителност тук – т.нар. Игла, може да се види ако се изкачите по специалната пътека до върха на арката, където освен Иглата ще можете да се полюбувате и на красивата гледка на целия скалист регион. Острата скала се издига самостоятелно над водата, отделена от сушата, като височината й е около 700 метра.

Интересен за посещение в Етретат е малкият параклис, който е построен на върха на източната скала – Фалез Дамон. Зад храма има и малък музей. Непосредствено до него е построен специален паметник в чест на двамата пилоти Коли и Нюнжесер, който първи се опитват да прелетят Северния Атлантик. За нещастие усилията им не се овенчават с успех и те изчезват безследно някъде в района на Етретат.

Етретат Франция (Etretat)

Очарователните пейзажи на Етретат са магнетично място за много хора на изкуството и перото още от началото на 19 в. В популярно място го превръща издателят на Льо Фигаро – Алфонс Кар, но преди той да разнесе славата на красивата местност тук пристигат да творят редица велики художници като Дега, Матис, Курбе. Самият Гид дьо Мопасан дори избира града за свой дом, а Виктор Юго винаги е демонстрирал привързаността си към белите скали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2.9
51
42
32
25
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати