Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъкът Фонтенбло

Замъкът Фонтенбло

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Замъкът Фонтенбло

Фонтенбло е красива гориста местност, разположена на около 55 км в южна посока от френската столица Париж. Сред живописните гори тук е издигнат красивият едноименен замък, който е една от най-посещаваните туристически забележителности в цяла Франция. Непосредствено до двореца е и градът, който е любимо бягство на парижани през почивните дни.

Замъкът Фонтенбло е построен през 12 в., а първоначално е служел за ловен дом. Едва 4 века по-късно по заповед на Франсоа l започва работата по преобразяването му в дворец. Няколко известни италиански майстори като Росо Фиорентино и Франческо Приматичо имат задачата да изографисат красвия интериор на Фонтенбло.

Така превърнат в кралска резиденция Фонтенбло става полпулярна база за ловни излети на кралския двор. Бързо обаче вниманието на Луи 14-и се премества към Версайския дворец, а Фонтенбло е забравен. Славата на двореца се възвръща отново след като Наполеон Бонапарт го избира за свое седалище. На подковообразното стълбище в замъка владетелят се сбогува със своята армия, преди да замине на заточението си на остров Елена. Днес в двореца туристите могат да разгледат т.нар Наполеонов апартамент, както и музея Наполеон.

Замъкът Фонтенбло

Фонтенбло заема около 170 декара площ, като в него има цели 1900 стаи. Повече от две трети от тях са запазени и възстановени в автентичния си вид. Навсякъде по стените и таваните има щедра декорация с копринени тапицерии, дървени и мраморни фризове, фрески, орнаменти от фино и скъпо дърво и мрамор и златен обков. Почти навсякъде са вплетени инициалите и хералдическите знаци на владетелите и техните съпруги.

Особено пищна е залата „Франсоа l”, която впечатлява с интересни декоративни мазилки. Повечето от тях претворяват класически сцени на управляващия мъдро владетел. Не по-малко красиво изписана е и балната зала, в която може да се видят невероятно красиви фрески.

В красивия двор на замъка е разположено и голямо езеро с шарани.

Много от посетителите във Фонтенбло хвърлят малки парчета хляб и наблюдават с интерес стичащите се риби, които се опитват да се преборят за късчетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати