Единбургския замък (Edinburgh Castle)

24.05.2010
Замъкът Единбург

Замъкът в Единбург (Edinburgh Castle) е най-популярният символ на шотландския град. Датиращ още от 11 в. този красив дворец е издигнат върху скалите на Касъл Рок, които се извисяват над шотландската столица. Това място е било идеално с разположението в миналото срещу нападенията на недоброжелатели - като се започне от римско време и се стигне до 18 в.

Районът е бил населен още преди новото летоборене, но като владетелска крепост то просъществува в периода 9-12 в. През 9 в. е бил кралска резиденция на Малкъм Кенмор и съпругата му Маргарита. През следващите векове той се използва и като военен форт.

В началото на 11 в. наричали Единбургския дворец „Замъкът на девиците". Легендите разказват как пиктите, които са били предшествениците на шотландците, държали затворени тук благородните девойки, за да не бъдат обезчестени. Три века по-късно най-почитаният шотландски крал Робърт Брюс заповядал да разрушат Единбургския дворец, за да не попадне в ръцете на английските войски. След двайсет години, когато Шотландия се сдобила с независимост, Единбургският замък бил възстановен.

Покрай Единбургския дворец е разположен параклисът „Сейн Маргарет”, който се счита за най-старата покрита постройка на територията на страната. Няко смятат, че той е бил построен по време на царуването на самата Маргарита, но други са на мнение, че е бил издигнат от някои от нейните синове.

За многовековната си история замъкът Единбург е обвит с различни разкази за вещици и драматични събития. В близост до главния вход се намира т.нар. Кладенец на вещиците, където преди повече от 300 г. са били изгорени над 300 вещици.

Единбургският Замък

Пред Главната порта е издигната фигура на крал Робърт и неговия рицар Уилям Уолъс, който доби световна известност с филма „Смело сърце". Кулата на Единбургския замък пък е мястото, където кралица Маргарита се споминала от мъка, когато узнала, че синът и мъжът й са паднали в бой с нормандците в 1093 г. Всеки ден, точно в 13 часа, от едно оръдие в замъка гръмва. Местните жители са свикнали с този стряскащ залп, но за гостите на града това обикновено е стряскащо. Тази традиция съществува още от 1861 г.

В тронната зала на Единбургския дворец се пази шотландското кралско съкровище, което представлява най-старите царски съпоценности на целия Британски остров. За последно красивата изящно изработена корона е ползвана от Чарлз ll през 1651 г.

3.9
Общо гласували: 16
5 5
4 5
3 6
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати