Дънлоуската клисура

20.04.2010
Дънлоуската Клисура

Дънлоуската клисура (Cap of Dunloe) е разположена между две хълмисти местности на изток от Киларни , като попада в рамките на националния парк „Киларни ” (Killarney National Park). Тази чудно красива природна зона е най-посещаваната туристическа зона на територията на цяла Ирландия. Намираща се в област Кери клисурата остава полузатворена в жипосен път, от който се разкриват чудни гледки на цялата местност. На около 8 км от природния парк има изградено малко международно летище, което има редовни полети от Лондон, Франкфурт и Дъблин. От аерогарата до популярната природна местност е най-удобно да стигнете с кола, но в самата зона на парка трябва да се придвижвате пеша или с велосипед.

Дънлоуската клисура се намира на около 6 км в западна посока от самия Киларни , като на дължина природната местност е към 13 км заедно с ограждащите хълмисти райони от двете й страни. Славата й на привлекателна туристическа местност се разняся още през 18 в. Ирландия е прочута със суровия си климат, но тук времето в по-голямата част на годината не е враждебно настроено към посетителите. Климатът е приятен и мек и в съчетание с красивата природа прави местността идеална за излети.

Самата клисура се е образувала преди хиляди години от ледници, които са я издълбали. Разходкатата по нея позволява да се разгледат околните морени, три малки езера и красивото дефиле, което преминава между Макгиликъди Рийкс (Macgillycuddy's Reeks)) и Пърпъл Маунтин (Purple Mountains) , които са най-високите планини на територията на Ирландия.

Повечето от туристите тук идват в района, защото освен възможността на пешеходен туризъм, тук има отлични условия за езда, скално катерене, както и за каране на велосипед. Именно колоезденето е най-добрия начин да разгледате клисурата, която е заобиколена от езера, живописни планински масиви, върху които пък може да се видят руините на старинни църкви и замъци. Има три павирани велосипедни алеи на територията на парка. Ако нямате собствено колело, от туристическите центрове тук може да си наемете под наем.

В района на природния парк се намира и красивото езеро Лох Лейн. То е най-голямото в тази част на Ирландия, като в него са разположени цели 30 малки островчета. Най-големият от тях е Инисфолен, а на него има остнки на някогашно абатство, основано през 7 в. Самият замък Дънлоу е следващата забележителност в парка. Построен е в 1215 г, а днес той е превърнат в уютен хотел.

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати