Концентрационен лагер Аушвиц (Auschwitz)

02.08.2010
Аушвиц

Концентрационният лагер Аушвиц /Auschwitz/ не влиза в графата „културна забележителност”, но днес тази бивша „фабрика за смърт” е обект, който задължително трябва да посетите, ако искате да се доближите максимално до ужасите на случилото се по време на Втората Световна Война. Днес от този унищожителен човешки период са останли множество потресаващи доказателства. На територията на лагера може да се видят хиляди останали обувки, очила, играчки и покъртителни снимки, на струпани човешки тела.

Концентационният лагер има две подразделения – Аушвиц 1 и Аушвиц - Биркенау. Заедно те образуват най-големият нацистки лагер, в който са намерили смъртта си между милион и половина – два души, от които около 90 % евреи. Тези „комплекси на смъртта” са разположени в южната част на Република Полша в предградията на град Освиенцим. От град Краков Аушвиц се намира на около 60 км в посока запад. Най-удобно е да дойдете тук с автобус, влак или кола от Краков.

Концентрационният лагер се помещава в сградите на бивши казарми на полската армия, които били реформирани в лагери на 20 май 1940 г. Първоначално те са били предназначени за полски политически затворници, като първата група от тях пристигнала още същата година и наброявала около 728 души.

На портала на лагера с желязни букви е изписан прочутият нацистки лозунг „Arbeit macht frei” („Трудът те прави свободен”). В Аушвиц 1 днес има изграден център за посетители, в който може да гледате дълъг 15 минути документален филм, пресъздаващ освобождението на лагера през 1945 г. Тогава пред настъпващата Съветска армия нацистките власти не успяват да прикрият докрай следите от човешките си безчинства, в резултат на което близо 30 затворнически секции оцеляват.

Концентрационен Лагер

Аушвиц - Биркенау се намира само на 3 км от тук. В действителност огромната част от жестоките убийства са ставали именно в него. Тук са били изградени цели 300 бараки, в които са били държани затворниците, крематориум и 5 големи газови камери, които и до днес могат да се видят.

4
Общо гласували: 6
5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати