Закопане (Zakopane)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Закопане

Закопане е популярна дестинация, що се отнася до планински туризъм. Този красив курорт е разположен на територията на Карпатите, в южната част на Република Полша. В тази дълга около 1000 км планинска верига се намира и най-високата точка на масива - планината Татрите.

Именно в живописните ѝ поли е разположено градчето Закопане, от което границата с Австрия е съвсем близо. Най-удобният начин да се придвижите до курорта е като вземете влак или автобус от Варшава или Краков.

В района на Закопане се издига и внушителната планина Гиевонт, за която казват, че наподобява по форма спящ великан. На този връх може да видите огромен кръст.

В тези планински местности ви обгръщат отвсякъде много красиви еделвайси. Тукашните жители наричат това нежно цвете шаротка и го считат за символ на града си.

Закопане е прекрасен планински курорт както през зимата, така и през лятото. Множество туристи идват в Закопане заради красивата природа и възможностите за различни спортове. През двата най-натоварени сезона през годината тук пристигат повече близо 70 000 посетители. В местността е изграден и националния парк „Татра”, който предлага отлични условия през лятото за занимания на открито – пешеходен туризъм, планинско колоездене или просто лека разходка, за да разгледате красивите планински върхове и тучни ливади.

Закопане е осеяно с множество хотели, като можете да си намерите и квартира – такива предлагат голяма част от местните жители. Кабинковата линия до връх Каспрови е доста интересна, най-вече от историческа гледна точка, защото е само една единствена кабинка, която побира около 20 човека и се движи на поне 30 м над земята.

През зимата в района на курорта Закопане има отлични условия за каране на ски. За професионалистите и любителите в спорта са изградени четири ски писти с различна трудност. Над 50 кабинкови лифта има на територията на планинската местност, които превозват посетителите из различните върхове.

Не пропускайте да посетите и градчето Подоле, за което се твърди, че е нещо като столица полския фолклор. Неговите жители все още носят разноцветните си народни носии и костюми. За гастрономите тук също има доста интересни полски ястия, които задължително трябва да се опитат. Деликатес в Закопане е пушеното овче сирене осчипек, което се поднася нарязано в най-различни форми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати