Ламанша

Пламена M.Пламена M.
Джедай
206
Ламанша

Ламанша или Ла Манш е протокът, отделящ Великобритания от континенталната част на Европа. Откъм континента той граничи с Франция. В превод от френски език думата ла манш означава ръкав, а сред англоговорящите общности е известен като Английският канал.

Най-тясната част на Ламанша, проливът Па дьо Кале, свързва Северно море с Атлантическия океан. Образувал се е следствие топенето на ледовете.

По времето на Римската империя проливът се е наричал Британски океан, а през Средновековието е бил известен като като Британско море. Днес в него се разполагат Нормандски острови, които са едновременно автономни и коронно владение на британския монарх.

Нормандските острови и остров Уайт са разположени в Ла Манша, които са част от собствеността на Великобритания. В продължение на години Ла Маншът е бил предимно отлично пристанище, служещо на рибарите.

Английския канал

Първите заселници в земите около протока идват през 1840 година. През 1919 година се построява и първото училище.

Ламанша може да се прекоси по вода и по суша. Подводния път представлява железопътен тунел, по който за 35 минути се стига от френския град Кале до британския Фолстоун. Той се нарича Eurotuel и е около 50 километра дълъг. Скоростта на движение на влаковете Eurostar, които преминават по тунела, не надвишава 160 км/ч.

Въпреки че е вълнуващо да прекосиш Ламанша под вода, прекосяването на протока с ферибот е дори още по-атрактивно. Превозът е денонощен. По време на него туристите могат да се насладят на невероятните гледки, които пейзажът предоставя.

Английския канал

Корабите, които непрестанно се разминават по Ламанша, предлагат всякакви забавления за своите пътници – барове, ресторанти, безмитни магазини с изгодни стоки, дори и малки зали, предназначени да направят по-приятно пътуването за децата.

Пътуването с ферибота е доста по-дълго от това с влака. Обикновено отнема между час и половина и три часа. Фериботите отплават на всеки два часа.

Фериботите предлагат всякакви екстри, като превозване на личния ви автомобил, камион и автобус. Цените за превоз варират през денонощието и зависят от трафика. Обикновено, цените са по-евтини около полунощ и остават по-ниски през нощта, преди разсъмване. Освен че варира, цената на билето е и по-скъпа, ако се купува на място.

Ламанша

Ако успеете да закупите своя билет предварително, получавате възможност да пътувате до два часа по-рано или по-късно от времето, за което е направена резервацията, без допълнително доплащане.

Едно от задължителните неща на ферибота през Ламанша е проверката на паспортите. Всеки пасажер бива проверяван както от британска, така и от френска страна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати