Ротердам

Ротердам

Ротердам е вторият по големина град в Нидерландия и най-голямото пристанище в Европа. Пристанището на Ротердам е третото по големина в света след това в Шанхай и Сингапур.

Градът е основан през 1238 година. Домакин е на няколко големи фестивала, сред които са: Летен карнавал, Денс парадът, Ротердам 666, поп фестивалът Метрополи, Международен филмов фестивал, поетичен фестивал и джаз фестивал.

Той често се нарича градът на архитектурата заради няколкото квадратни километра в градския му център, застроени с най-модерните и футуристични сгради на XX-ти век. В допълнение Ротердам е пълен с очарователни музеи, както и седем все още запазени оригинални холандски вятърни мелници.

Разположен е в южна Холандия и е част от един от ръкавите на река Маас. Населението е града според преброяване от 2014 година е 620 000 души.

В Ротердам има изобилие буквално от всичко за туриста. Мястото е подходящо за водни спортове, които могат да се упражняват в четирите големи градски езера. Има възможности за пазаруване в двете огромни пешеходни търговски зони и в дузината открити пазари.

Град Ротердам

Освен това се отличава с разнообразен нощен живот в клубовете, където се изпълнява всеки измислен от човека музикален стил, както и по-специални забавления в десетките специализирани кофишопове.

Това, което привлича най-вече туристите, може би е атмосферата на града. Тя е доста по-различна от тези в останалите градове на Ниската земя, а и в цяла Европа.

Както в повечето градове в Холандия, властите в Ротердам са изключително благоприятно настроени към велосипедистите. С пристигането си в града всеки турист може да наеме колело, с което да разгледа местните туристически забележителности.

Ротердам, Търговски център

Този метод е много удобен и позволява много по-бързо да стигнете до правилното място. В Ротердам дори има светофари, предназначени специално за избралите този вид транспорт.

Както навсякъде в Холандия, така и в Ротердам пушенето на канабис е разрешено. Там дори слабият наркотик е значително по-евтин от Амстердам. Има обаче няколко неща, които не трябва да забравяте, ако сте избрали такъв вид развлечение.

Категорично е забранено пушенето на каквито и да е цигари на обществени места. Канабисът в никакъв случай не е възможно да изнесе извън страната. Не на последно място местното Министерство на здравеопазването предупреждава редовно, че пушенето е опасно за здравето.

Освен дискотеки, кофишопове и развлечение в Ротердам има десетки паметници, музеи, арт галерии и театри. Повечето от тези културни средища са събрани в близост до стария център на града и са задължителни за посещение за тези, които искат да зарадват, както тялото, така и душата си.

Ротердам, Холандия

Сред забележителностите, които трябва да се видят са Еуромаст – най-високата кула в Холандия, която е отворена за посетители. Тя се издига на височина от 185 метра и лесно може да се забележи. От върха ѝ ще може да се насладите на чудесна гледа към целия град.

Задължително трябва да посетите и мостът Еразъм, който е един от символите на Ротердам. Зоопаркът Diergaarde Blijdorp, който е един от най-старите в Холадния, също непременно трябва да се посети, ако пътувате до Ротердам.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати