Амалфи (Amalfi)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Амалфи

Крайбрежната ивица на Амалфи е живописна зона край Тиренско море. Едноименният град Амалфи представлява китно курортно селище, което се намира в италианската област Кампания (Campania) в провинция Салерно. То заема част от на северния бряг на Салернския залив, който е в южна посока от Неаполитанския. Амалфи е ситуиран между Позитано, който е само на няколко километра в южна посока, и Виетри сул Маре. На около 50 км на северозапад е град Неапол (Naples), а Салерно отстои на 20 км. от това красиво крайбрежие.

Непосредствено след Амалфи в източна посока е малкия живописен курортен град Атрани, а доста близо е и популярният остров Капри. Това стратегическо разположение на Амалфи и близоста му с тези градове го прави предпочитана дестинация за хиляди туристи, които годишно посещават курорта. Активният сезон в Амалфи започва още през пролетта, като лятото тук туристическият поток е разбираемо най-силен. През есента е по-спокойно и по приятно за почивка. Най-добрият начин да разгледате красивите пейзажи на тази част от Италия е като си наемете кола под наем.

Амалфийският бряг е дълъг около 40 км, като по цялото му протежение е пълно с малки заливчета, скрити в стремглаво наклонените склонове пещери, надвиснали скали и проломи. На места зигзагообразният крайбрежен път изглежда дори страшно, но гледките към Тиренско море са повече от уникални.

Днес доста туристи идват в Амалфи заради спокойната атмосфера и красивите забележителности, които могат да се видят тук. Голямата катедрала тук е построена през 13 в. Непосредствено до нея се намира т.нар Света обител на Рая, която е забележителна с 12-те си колони, построени в арабски стил. В нея може да видите още старинни красиви мозайки и картини.

Amalfi

През 9-ти век Амалфи е било морска република с население около 70 000 души, което е представлявало голяма морска сила. То се счита за една от трите перли на Амалфитанското крайбрежие заедно с Позитано и Равело. Още от времето на английския крал Едуард много представители на британското висше общество прекарвали голяма част от времето си по крайбрежието.

Крайбрежието на Амалфи и Позитано е било любимо място за почивка на неаполитанската аристокрация. Ако решите да посетите тази част на Италия, непременно трябва да разгледате и Позитано, който днес е предпочитано място за почивка на богати и известни хора от цял свят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати