Сан Джиминяно

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Сан Джиминяно

Сан Джиминяно (San Gimignano) е средновековен град, чието очарование и красота са емблематичен за Италия пейзаж. Наричан често града с кулите, Сан Джиминяно се намира в южната част на област Тоскана. Историческото градче стои в северозападна посока от град Сиена, от Флоренция то е разположено в направление югозапад. Най-лесният начин да го посетите е като вземете влак или автобус от тези два града. Пътят от Флоренция ще ви отнеме близо два часа.

Самият град е изграден върху хълм, като е опасан от укрепителни стени. Наоколо е разположена плодородната долина Вал д’Елза, в която се редуват лозови с маслинови масиви и царевични плантации.

Заради многобройните си кули Сан Джиминяно в последните години се слави с името средновековния Манхатън. Някога кулите, които са се издигали тук, са били цели 72 на брой и са били символ на богатството и охолството на средновековните фамилии, които са живели в градчето.

Днес обаче са оцелели само 14 от кулите. Макар в доста редуциран състав, те са притегателни за хиляди туристи от цял свят. Сан Джиминяно се превръща в туристическа дестинация още през 70-те години на миналия век и оттогава насам интересът към италианското градче расте. В последните години туристите тук наброяват рекордните 3 милиона, а местните се шегуват, че все пак градът им е средновековна ценност, не Дисниленд.

San Gimignano

Историческият център на Сан Джиминяно е обявен за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ограден от защитни стени, в него не е възможно да се влезе с превозно средство. Площта му не е голяма и лесно може да се обиколи пеша.

Сред туристическите забележителности тук се отличава дворецът Палацо дел Пополо, който притежава чудно красив двор, а стените му са изографисани с впечатляващи фрески. Единият етаж е превърнат в музей, в който могат да се видят фреските на Мемо ди Филипучо, изобразяващи сватбени сцени.

Доста интересна е и църквата Сант’Агостино, която датира от 13 в. В нея могат да се видят картини на Полайоло, разположени зад олтара, както и редица фрески, претворяващи битието на светеца. Всички те са дело на Беноцо Гоцоли.

Няма как да пропуснете са се изкачите на хълма Торре Гроса, откъдето може да се полюбувате на красивата гледка, откриваща се към околните земи. От там може да видите старинната полуразрушена крепост Рокка. Не пропускайте да си организирате обиколка из музея на виното, както и през Археологическия музей в Сан Джиминяно.

Задължително е да пробвате и местния сладолед, за който се твърди, че е най-доброто джелато в Италия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати