Ефес (Ephesus)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Ефес

Ефес е една от най-големите съкровищници на Древна Елада. В миналото е бил един от най важните и древни гръцки градове в Мала Азия. Днес Ефес се намира на територията на Турция, съвсем близо до брега с Егейско море, като отстои на около 70 км южно от Измир. От тук град Селджук е съвсем наблизо.

Най-лесно до Ефес може да стигнете като кацнете със самолет или акустирате с кораб на брега на курорта Кушадасъ. От този морски град има редовни автобусни превози до историческия комплекс. Ако сте решили да го посетите, най-добре е да дойдете тук в началото на май, защото тогава е Ефеския фестивал.

Едва ли ще ви е достатъчен един ден, за да обиколите целия археологически обект. Някогашното могъщо пристанище в онези векове е достигало до морските води, но днес поради климатичните промени, вече е на няколко километра от Егейско море. Ефес е известен още през 2000 г. пр.н.е. и, като тогава е известен с името Апаса. Това селище е било важен център на хетите и микенската култура. Около X в. пр.н.е. тук започват да се заселват йонийски гърци.

След края на първото столетие пр. н. е. Ефес се превръща във важно егейско пристанище, което е наброявало 300 000 души население. С идването на власт на Август Цезар Ефес вече е столица на азиатската част на Римската империя. Дните на упадък за Ефес идват, след като той престава да функционира като пристанище – изоставен е без никакви жители.

Ephesus

Навярно това е и причината днес останките от бившата римска столица да са толкова добре запазени. Множеството битки и войни, които са произхождали в тези територии са оставали встрани от Ефес, защото никой не е имал интерес към едно опустяло и занемарено селище.

Обиколката в Ефес трябва да ви отведе до големия стадион, в който се влиза през голяма арка. Размерите й са предостатъчни, за да позволят през нея да преминат колесници и конски впрягове. Стадионът разполага с около 70 000 места, а самата писта е с дължина 217 м. В миналото тук са се провеждали гладиаторски битки и конни надбягвания.

В най-голямата част на т.нар. Мраморна алеа се намира библиотеката на Целз, която е издигната на два етажа. Тя датира от 135 г. като е впечатляваща с красивата си фасада и мощни колони. Интериорът й е уникален, а в читалнята все още могат да се видят папирусни свитъци.

В Ефес се е намирал и прочутият храм на Артемида, който е обявен за едно от седемте чудеса на света. Този пантеон е изчезнал още преди много векове, като днес от него е възстановена само една колона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати