Баалбек, Ливан (Baalbek)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Баалбек, Ливан (Baalbek)

Баалбек или Хелиополис (Град на Слънцето) е може би най-значителният археологически обект в световен мащаб. Той се намира край едноименния ливански град, като е изграден на високо плато в плодородната долина на река Бакаа, която тече в едноименната област на страната. От тук столицата Бейрут е на разстояние от 85 км в югозападна посока. Наоколо природната картина се допълва от успоредно разположените планински вериги на Ливанските и Антиливанските възвишения.

През 1984 г. обектът е включен в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО, а в характеристиката си за него организацията отбелязва, че Баалбек е ”един от най-представителните примери на римската имперска архитектура по времето на нейния апогей”.

В действителност в тази ливанска местност Баалбек (Baalbek) се намира най-големият комплекс от римски храмове. Някой от колоните, издигнати в онези антични времена, са едни от най-високите в света, а тук има и каменни блокове, тежащи близо 1000 тона. С тези си размери те автоматично се считат за най-големите, използвани някога за строителни дейности.

Баалбек, Ливан (Baalbek)

Основите на Баалбек са поставени през 15 г. преди н.е. по времето на властването на Юлий Цезар, когато започва да се изгражда храмът на Юпитер. Отличава се с огромните си каменни блокове, някои от които достигат до 800 тона. Според историите изграждането на това място започва много преди 1 в. пр. н.е.

Около 3000 г. по-рано финикийците издигат тук храм на своя бог Баал-Хадид, за което свидетелстват някои каменни блокове. По време на елинския период (333-64 г. пр. н.е.) древните гърци издигат подиум до западната страна на храма, за да запазят класическата му форма. В крайна сметка римляните издигат Юпитеровия храм, който е завършен към края на управлението на Нерон.

Баалбек, Ливан (Baalbek)

В седващите години и векове са издигнати последователно храмът на Венера и храмът на Бакхус. Последният търпи доста големи щети през 2006 г., но дотогава се счита за най-добре запазеното римско светилище в света.

Ако сте решили да посетите този грандиозен археологически комплекс, най-добре е да го направите през март-май или в периода от септември до ноември. Заради противоречивата ливанска територия туристическият поток в Баалбек не е толко силен.

Още за Баалбек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати