Каркасон (Carcassonne)

21.05.2010
Carcassonne

Укрепеният град Каркасон (Carcassonne castle) стои величествено на хълм в Южна Франция с изглед към околните живописни селските райони на Лангедок (Languedoc) и с невероятна гледка към далечните Пиринеи (Pyrenees Mountains). От тази част на Франция границата с Испания е съвсем близо.

Много от средновековните френски замъци не са изградени като отбранителни структури, а като дворци за развлечения. Дворецът Каркасон обаче е издигнат по подобие на бойните крепости по английско-шотландската граница, като например Алнуик (Alnwick) и векове наред си остава непревземаем от всякакви вражески нашествия. В продължение на много години, Каркасон бележи границата между Франция и Арагон (царство в съвременна Испания). През 1659 г. обаче границата е преместен на юг до Пиренеите и Каркасон губи военното си значение.

Carcassonne Castle

Стратегически важното разположение на укрепения град е причина хилядолетия наред през Каркасон да преминават важни търговски, културни и икономически пътища. Налице са данни за голяма постройка на това място от около 5000 г., а от 2500 г. районът се счита за възлов център между запада и изтока.

През 19 в. стените на доскоро великолепния Каркасон били в доста занемареното състояние. Каркасон бил в толкова окаяно положение, че е взето решение укрепленията му да се съборят. По заповед на френското правителство укрепените стени на двореца Каркасон са разрушени и издигнати наново по доста успешен, макар и недокрай автентичен начин. Това станали благодарение на работата на архитекта на Катедралата Нотр Дам в Париж. Напълно възстановен през 1853 година, замъкът е вписан като паметник на ЮНЕСКО през 1997 г.

Carcassonne France

Днес повече от три милиона посетители всяка година идват в Каркасон, за да се разходят отвъд 2 мили дългите крепостни стени на двореца. Те обграждат невероятно красив парк и приятен лабиринт от средновековни улици и музеи. Над 50 кули се издигат от вътрешните укрепления, а от тях гледката към река Ауди (Aude) и околните зелени долини е уникална. Самият вход отвъд крепостните ограждения на Каркасон е безплатен, но за да посетите главния дворец ще се наложи да платите такса от $10 на човек.

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати