Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъкът Юсе в долината Лоара

Замъкът Юсе в долината Лоара

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Usse Castle

Приказният замък Юсе (Usse Castle) се издига магнетично в южния край на голямата Шенонска гора в долината на река Лоара във Франция. Тази исторически наситена местност е дом на повечето от уникалните дворци на територията на страната. Дворците в долината на река Лоара са разположени на територията на старите провинции Орлеан, Турен, Анжу и северната част на Бери.

Привлекателността на лоарските замъците се дължи и на красивата природа, на гъстите гори, пълни с дивеч за кралския лов, на варовиковите райони, доставящи строителен материал за черквите и крепостите, на хълмовете, покрити с лозя.

Смята се, че именно дворецът Юсе е вдъхновил Шарл Перо да напише приказката "Спящата красавица" около 1696 година. Според легендата, една сутрин, когато всички в замъка още спели, от гората излязъл странник. Обвитите в мъгла стени и високите кръгли кули, издигащи се към небето, градината, спускаща се към брега на река Ендра, безкрайното спокойствие и тишина покрай това загадъчно място, развълнували пътника и го вдъхновили да създаде една от най-романтичните и обичани приказки от деца.

Историята на съвременния дворец Юсе такъв, какъвто го виждаме днес започва през 15 в., когато семейство Бюей издига на мястото на по-ранната древна крепост нов замък. Старите постройки образували затворен квадрат с високи кръгли кули в ъглите. В Действително островърхите кули и дълбоките бойници изглеждат днес много романтично, но ако се разходите из стаите едва ли ще почувствате топлина и уют.

Usse

На изток от замъка е построена църква, изградена изцяло в готически стил – покрита е с четири свода с фризове. Само нейната украса – портал с пиластри, медальони, скулптурни украшения по фронтона и рамките, носят характерните следи от ренесансовото влияние.

През 1659 година имението било купено от маркиз Бернен дьо Валентене. Той направил голямо разширение на замъка, прибавяйки още три пристройки към имението. Купил и гората Шомон. За своя син маркизът построил крило в класически стил и преустроил градините, които се спускали терасовидно към брега на Ендра, приток на Лоара .

Днес из залите и коридорите на двореца Юсе може да видите уникална колекция от фигури на хора, облечени в автентични средновековни одежди, които сякаш са излязли от някоя приказка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
55
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати