Замъкът Анже на река Лоара

10.11.2010
Angers Castle

По долината на Лоара са разхвърляни над 200 замъци. Този дворец се намира непосредствено в старата столица на френската област Анжу - Анже, който е разположен по двата бряга на река Мейн, която тук е на осем километра от вливането си в Лоара .

Замъкът (Angers Castle), построен от крал Сен-Луи между 1228 и 1238 година, е образец на феодалната архитектура. Стените му са от тъмни шисти в легла от бял камък; получените по този начин бели хоризонтални фуги действат на зрителите много ефектно. Някогашните отбранителни ровове сега са превърнати в хубави градини. Много често в тях могат да се видят как пасат сърни и елени.

Религиозните войни в края на 16 в. водят до големи щети и разрушения в Анже. Лошото състояние на замъка принуждава Анри III да разпореди разрушаването му през 1585. Цилиндрични кули на крепостта петоъгълна основа били разцепени, а основният покрив бил изцяло премахнат. започнаха да се разцепи и коничен покрив и горната част са демонтирани. Когато Хенри IV се възкачва на престола унищожението на двореца е спряно. От 1950 година започва и цялостната реконструкция на двореца.

Една от забележителностите в двореца е най-големият и най-старият килим в света. Тази най-стара и значителна тапицерия е с дължина 168 метра, височината - 5 метра и е с около 70 различни табла. Творението е създадено специално за Анже , по поръчка на крал Луй І, дук д`Анжу (брат на Шарл V).

Замъкът Анжер

Цели пет години – от 1375 до 1380, отбрани парижки тъкачки, под ръководството на кралския художник Жан дьо Бандол извезват с багрите на Сена последния и най-мистичен текст от Библията - Евангелието на Йоан. Тази творба се пази в отделна, специално климатизирана пристройка към замъка.

Металният коридор и дебелите огнеупорни стени напомнят на атомно скривалище. Тежък обков от златна панделка обримчва всяко парче. Светлината играе по гънките му и раздвижва фигурите. Усещането за динамика постепенно градира и достига апогея си при килимната сцена “Падението на Вавилон”.

Днес в този интересен замък, който е последен преди вливането на Лоара в океана има възможности за уникални раходки, както и вариант да вземете двореца под наем за известен период от време. туристите се дава възможност да останат по-дълго време и да се разходят сред цветните алеи и покритите с мъх каменни стени на великолепния парк, който е шедьовър на градинарското изкуство.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати