Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Петронас Тауърс (Petronas Towers)

Петронас Тауърс (Petronas Towers)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Петронас Тауърс

Кулите „Петронас“ или Петронас Тауърс са разположени в столицата на Малайзия – Куала Лумпур. За последните няколко десетилетия Куала Лумпур отбеляза върховен прогрес във всяко отношени – икономическо, политическо, търговско, социално. В резултат на това днес столицата на Малайзия е гигантски мегаполис, който насочва своето развитие единствено с поглед към бъдещето.

Емблема на Куала Лумпур са двойката небостъргачи Петронас Тауърс, чиито огромни мащаби в буквален и в преносен смисъл кореспондират на шеметния ръст и прогрес на този най-голям за Малайзия град.

Доскоро кулите-близнаци държаха първото място в класацията за най-високи сгради в света, след което бяха изместени от гиганта Тайпе 101. През 2010 официално беше открита огромната кула в Дубай (Burj Dubai), която е висока над 800 метра и е безспорен фаворит в класацията за най-огромните постройки.

Петронас Тауърс обаче все още си остават най-високата двойка небостъргачи. На 15 април 1996 г. световното сдръжение на високите сгради официално обяви кулите близнаци Петронас Тауърс за най-високите постройки на земята. Официалното им откриване стана на 28-ми август 1999 г. Петронас Тауърс достигат до внушителните 451, 9 метра височина. Всяка от тях има по 88 етажа, а общо прозорците по гигантите 32 000. Те са забележителни не толкова с височина, колкото със сложната си конструкция.

Площта на сградата е 213 750 кв. м, което се равнява на 48 футболни игрища. Самите кули заемат 40 хектара. В сградата се помещават офиси, конферентни зали и Художествена галерия. Там е и главното седалище на местната петролна компания "Петронас", която е главен поръчител на кулите-близнаци. Вложението й за изграждането на кулите възлиза на 800 милиона долара. В тях са още и офисите на и множество банки, фирми, магазини, търговски и увеселителни центрове.

Petronas Towers

На самия връх на Петронас Тауърс е изградена концертната зала с отлична акустика. Освен от националната петролна компания "Петронас" изграждането на проекта е финансирано главно от частни инвеститори, но с мащабната подкрепа на правителството на Малайзия. Дизайнът е на американския архитект Сезар Пели. Всяка кула има по 29 двойни, високоскоростни асансьора.

Петронас Тауърс са съединени помежду си с "въздушен мост". Той е изграден между 41-вия и 42-рия етаж на всяка от сградите. Допълнителна сигурност на въздушното съоръжение дават специално изградените подпори, които са прикрепени към конструкцията. Сложната конструкция на свързващия Петронас Тауърс мост стана и снимачна площадка на холивудската продукция „Клопка”. Именно кино лентата, в която Катрин Зита Джоунс и Шон Конъри помогна на гигантите-близнаци да добие световна популярност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Петрова
Петрова
07.03.2014 14:43
И това съм видяла
0
0