Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Най-известните недостроени сгради в света

Най-известните недостроени сгради в света

Уестминстър

Понякога строителните проекти могат да отнемат известно време преди да бъдат довършени. Причините за забавянето могат да са различни, но в много случаи то се дължи на факта, че често желанията и амбицията са прекалено големи за възможностите. За да приключи работният процес, се изискват огромни финансови средства. По тази причина се случва собствениците да пуснат сградите недовършени. Представяме ви най-известните недостроени сгради в света

Уестминстърската катедрала

Уестминстър

Всички са чували за Уестминстърското абатство. Това е една от най-известните църкви в Англия и света. Дълго време то е било център на християнството на острова. През 1895 година короната решава да построи църква – фантазия, която да стене център на християнството в Западна Европа. Така започва строежът на Уестминстърската катедрала. Начинанието обаче се оказало толкова скъпо, че строежът не е довършен и днес, въпреки че катедралата е функционираща.

Катедралата Свети Йоан Благословения

Свети Йоан

Катедралата Свети Йоан Благословения в Ню Йорк е една от най-големите християнски църкви в света. Строежът й започва през 1892 година, но все още не е приключил. Още в самото му начало плановете били объркани, а финансирането се оказало крайно недостатъчно.

В процеса на работа архитектурният стил бил променян няколко пъти. Днес свещениците, служещи в храма, нямат и идея кога той ще е готов, но много се сърдят, когато туристите казват на шега, че църквата се казва Свети Йоан Недовършения.

Космос

Интернационалната космическа станция

Международната космическа станция (МКС) не е толкова сграда, тъй като е модулна структура, но принадлежи към този списък, защото е в състояние на постоянна конструкция. Въпреки това по първоначални планове станцията е трябвало да бъде окончателно завършена през 2005 година. Това не пречи обаче да се планира до 2020 година към нея да бъдат прибавени още 3 модула.

Национален дворец Ажуда

Ажуда

Дворецът Ажуда е една от най-известните португалски туристически атракции и в същото време е седалище на португалското кралско семейство. Това би трябвало да постави сградата сред приоритетите на местните строители, но уви. Дворецът е в процес на строеж от 1796 година. От тогава той никога не е довършван. Серия държавни фалити, войни и падането на монархията през 1910 спирали процеса. Днес дворецът служи за музей.

Саграда Фамилия

Саграда Фамилия

Това е една от най-известните катедрали в света. Чудото на Барселона, както е обявена още преди да бъде започната да се строи през 1882 година, не е довършено и до днес. Въпреки това е обявена от ЮНЕСКО за част от световното историческо наследство. Саграда Фамилия е плод на въображението на известния архитект Антони Гауди, който прекарва по-голямата част от живота си в изграждането й.

Той умира трагично – блъснат от трамвай през 1926 година. Шедьовърът е готов на 50%. В момента строежът се финансира изцяло от приходите от туристите, които посещават сградата, и е предвидено да бъде завършен през 2026 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати