Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Крепостта Гуаита

Крепостта Гуаита

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Guaita

Замъкът Гуаита (Guaita Fortress) се извисява величествено над едноименната столица на Сан Марино. Тази крепост представлява една от трите кули, които обграждат от високо града и дават облик на историческото минало на Сан Марино. Другите две кули-крепости, които са построени след Гуаита са Де Ла Фрата и кулата Монтале.

Крепостта Гуаита е най-старата от трите кули, издигнати на грандиозния връх Монте Титано. Имайки предвид, че вече около 10 столетия се извисява на палнинския хълм не е странно, че тя е и най-популярната сред трите кули, а съответно и доста популярна туристическа аатракция.

Крепостта Гуаита е построена през 11 век и служи известно време като затвор. Като национален символ и гордост на народа на Сан Марино Гуаита , заедно с другите две крепости е изобразена на националното знаме и герба на страната.

Трите замъка, които ограждат столицата са известни още и с атрактивното си наименование „Торта от три кули”. Тази забавна препратка към сладкиша идва от това, че Гуаита , Де Ла Фрата и кулата Монтале наподобяват с разположението си на хълма торта от три пласта, покрита с шоколад. Жителите на Сан Марино определено имат развинтена фантазия.

Guaita Castle

В Сан Марино още може да видите т.нар Донжон, който е издигнат през Средновековието. Тази постройка е доста атрактивна с петоъгълната си форма и основи. Древната кула е основно реставрирана през 15 век и оттогава си остава почти непроменена в архитектурно отношение. През 16 век пък към Донжона е поставен и закаленият й покрив.

В замъка Гуаита има и доста помещения или по-скоро тъмници, в които са намерили смъртта си страшно много хора през онези тъмни времена. Днес затворите на Гуаита са една от основните атракции в крепостта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати